MHP lideri, alternatif cumhuriyet kutlamalarına tepki gösterdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Van depreminin ardından cumhuriyet kutlamalarının yapılmamasıyla AK Parti ile CHP...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Van depreminin ardından cumhuriyet kutlamalarının yapılmamasıyla AK Parti ile CHP arasında yaşanan tartışmaya tepki gösterdi. Bahçeli, “Parti olarak Cumhuriyeti tartışmaların odağında yerleştirerek, yeni bir gerilim hattı kurgulanmasını tasvip etmiyor, makul ve insaflı bulmuyoruz.” açıklamasını yaptı.
Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Devlet Bahçeli, iktidar ile ana muhalefet partisi arasında yaşanan Cumhuriyet Bayramı üzerinden yapılan tartışmalara değinerek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşüne katılmasını eleştirdi.
Bahçeli şöyle konuştu: ''Alternatif cumhuriyet kutlamalarıyla milli bayramımızı yeni bir ayrılığın, ikiliğin içine hapsedenleri ve cepheleşmeyi teşvik edenleri de masum ve haklı bulmadığımızı söylemeliyim. Bizim için Cumhuriyet katlamaları seyirlik bir eğlence, ötekileştirici bir süreç, dışlamayı davet eden bir ortam değildir ve olmamalıdır.”
Anıtkabir'e giderken Meclis'teki kutlamaya neden katılmadığını da açıklık getiren Bahçeli, “Türkiye'yi kurtaran, cumhuriyeti kuran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Anıtkabir'deki manevi huzurlarına çıkarak kendilerin ve eserlerine duyduğum minnet ve şükran duygularımı gösterdim.” dedi.
Bahçeli, “Ne var ki, cumhuriyet üzerinden yürütülen manidar tartışmaları ve Türkiye'nin sokulmaya çalışıldığı sonu olmayan çekişmeleri kabul etmeyerek, düzenlenen tebrikâta MHP'nin Genel Başkan'ı olarak katılmayı uygun ve doğru bulmadım.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Van Erciş depremine de vurgu yapan Bahçeli, Van depreminin ardından Türkiye'nin Edirne'den Hakkari’ye kadar tek yürek tek bilek olarak depremin yaralarını sabırla tedavi etmeye başladığını dile getirdi.
Bahçeli, ''Milletimizin arasına örülmek istenen ayrılık duvarları, çekilmek istenen kutuplaştırıcı hatlar birbirimize duyduğumuz derin ve tarihi bağla yerle bir edilmiştir.” dedi.
Bahçeli bu konuda şöyle konuştu: ''Vanlı kardeşlerimin canı ne kadar acıdıysa, bizim da o kadar yanmıştır. Çünkü biz bu ülkenin her insanına, her evladına ve her ferdine Cenab-ı Allah'ın aziz bir emaneti olarak baktık ve hepsini bağrımıza bastık. Hiçbir ayrım gözetmedik, farklılıklar üzerinden siyaset yaparak ortak değerlerimizi dinamitleyen gafillere aldanmadık, demokrasi maskesinin arkasına sığınan kifayetsizlere prim vermedik. Vatanın her köşesini, her karışını kutsal bildik. Bin yıllık kardeşlik hukukuna sözde ya da siyaseten değil; inanarak, şuurla benimseyerek destek verdik, sahiplendik ve yaşaması için her türlü fedakârlıkta bulunacağımızı samimiyetle duyurduk. 'Herkes eşittir Türkiye' derken kast ettiğimiz buydu. 'Bin yılda karıldı bu ülkenin harcı ayrıştırmak kimin harcı' derken aklımızda bunlar vardı ve amacımız netti.”
Deprem konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştiren Bahçeli, ''Başbakan Erdoğan, muhtemel İstanbul depremine yönelik kafa yorması gerekirken hayali projelerle mesela Kanal Projesi'yle vakit ve emek kaybetmiş tehlikeleri soğukkanlılıkla ele alıp gereğini yapacak basireti bir türlü gösterememiştir." dedi.
Van'a giden yardım konvoylarından ötürü teşekkür eden Bahçeli, ''Allah'a şükür yurdumuzun dört tarafından şefkat, merhamet ve sevgiyle süslenmiş yardım konvoyları Vanlı kardeşlerimizle buluşmak üzere yollara koyulmuştur.'' diye konuştu.
Konuşmasında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e de tepki gösteren MHP lideri, "Van'daki deprem sonrasında ortalığa yayılan ve sanal ortamda ayrımcılığı körükleyen hastalıklı bakışa tepkimizin temelinde bu yaklaşımımız yer almıştır. Biz ayrımcılığın her türlüsüne karşı olduk, karşı çıktık ve reddettik. Irkçılığın her tonuyla aramızdaki mesafe bundandır." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz