Mhp Milletvekili Akçay: "sigaraya En Az Yüzde 10-15 Arası Zam Geliyor"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun MHP'li üyesi Manisa Milletvekili Erkan Akçay, komisyonda benimsenen ve Meclis...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun MHP'li üyesi Manisa Milletvekili Erkan Akçay, komisyonda benimsenen ve Meclis Genel Kurul gündemine giren Amme Alacakları Yasa Tasarısı ile sigaraya en az yüzde 10-15 arasında zam geldiğini belirtti.

Amme Alacakları Yasa Tasarısı'na ilişkin açıklamalarda bulunan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, yasa tasarısının 29 ve 30. maddeleri ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılarak, sigara, tütün ve alkollü içeceklerde ÖTV'nin belirlenmesinde yeni usuller getirildiğini kaydetti. Yapılan bu düzenleme ile sigara başına vergi konduğunu ifade eden Akçay, sigaranın en az yüzde 10-15 nispetinde zamlanacağını belirtti. Sigaraya yapılan vergi artışlarının sigara kaçakçılığını artırdığını kaydeden Akçay, "Piyasa satışı 7 lira olan bir sigaranın 5 lira 62 kuruşu, yani yüzde 80.25 vergilerden oluşmaktadır. Bu durum kaçak sigara talebini arttırırken, suç örgütleri açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bölgemizdeki ülkelerde en pahalı sigara fiyatı Türkiye'dedir. Hükümet olarak hem sigara kaçakçılığının terör örgütüyle bağlantılı olduğunu söyleyeceksiniz, hem Türkiye'de en düşük sigara fiyatı 3 dolar iken komşularımızda 1 dolar olduğunu ilave edeceksiniz hem de sigaraya vergi zamları yapacaksınız. Bunu anlamak mümkün değildir. Yapılan bu zamlarla adeta sigara kaçakçıları teşvik edilmektir. Bu nedenle Türkiye, kaçak sigara ve mal tüketimi konusunda yeni bir fiyat ve vergi politikası uygulamak zorundadır" dedi.

Reklam
Reklam

Akçay, "2002-2011 yılları arasında gümrüklerde 141 milyon liralık tütün ve alkol yakalanmıştır. Yakalanamayanların ise haddi hesabı yoktur. Ülkemizde yıllık sigara tüketimi yaklaşık 5.5 milyar adettir. Bunun yaklaşık yüzde 10'u, yani 550 milyon adedi kaçak sigaradır. Devletin her yıl milyarlarca lira vergi kaybına uğramasına neden olan sigara kaçakçılığı sigaraya yapılan zamlar sonrasında son 2 yılda ciddi anlamda artmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2009 yılında 10 milyon 149 bin 605 paket kaçak sigara yakalanmışken, 2010 yılında 43 milyon 545 bin 267 paket, 2011 yılında ise 69 milyon 730 bin 125 paket kaçak sigara yakalanmıştır. Bu nedenle hükümet dikkatini ve enerjisini sigaraya vergi getirmeye değil, kaçakçılığı kararlı bir şekilde önlemek için kullanmalıdır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: