MHP Türk dilini korumak için önerge verdi

ORDU (İHA) - Ordu'da Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Belediye Meclis üyeleri, ildeki işyerlerinde kullanılan isimlerin Türkçe isimlerle değiştirilmesi için önerge verdi.
MHP'li Belediye Meclis üyeleri adına bir açıklama yapan Meclis Üyesi Şeymanur Aydın, ana dilin milletleri oluşturan en temel unsurlardan biri olduğunu, son yıllarda her dükkan tabelasının yabancı isimlerle yazılır hale geldiğini, bunun da dil yozlaşmasını ortaya çıkardığını söyledi.

Türkçe'de olmayan 'shoes, fish, house, star, life, new, jeans, shop, the best, cafe, restaurant, bijuteri' gibi isimlerle, Türkçe okunuşuyla yabancı dille dahi hatalı söylenen ve alfabemizde bulunmayan "w" harfi içeren show, twin gibi isimlerin vitrin ve tabelalarını süslediğini belirten Aydın, "Bugün öncelikle Afyonkarahisar, Kayseri, Burdur, Karaman, Malatya, Tekirdağ gibi birçok il ve onlarca ilçe beledisi, işyeri açma ruhsatı verirken işyeri adının Türkçe olmasını şart olarak dayatmaktadır.

Reklam
Reklam

Birçok ilimizde de valilikler nezdinde 'Türk dilini sevdirme, koruma ve geliştirme dil komiteleri' kurulmuştur. Unutulmamalıdır ki, dil bir ülkenin varlık sebebidir. Ünlü düşünür Konfiçyus'un 'Bir ülkeyi ele geçirmek isteyenler önce dilini ele geçirirler' sözü, dilini kaybeden toplumların tarihten silindiğinin kanıtıdır.

Aslında işyerlerimize ve ürettiğimiz mallara yabancı isim ve etiket koyduğumuzda kendi sanayiimizin kuyusunu kazdığımızın dahi farkına varamıyoruz. Kendimizi küçümsüyoruz. Gelin bir kampanya başlatalım ve işyerlerimizin isimlerini yabancı kelimelerden arındıralım. Daha da ileri giderek yabancı isimli işyerlerinden alışveriş yapmayalım" dedi.

Ordu Belediye Meclisi, söz konusu önergeyi gelecek toplantıda görüşmek üzere komisyona havale etti.