MHP'de gözler 19 Haziran'da

MHP'de gözler, olağanüstü kurultayın yapılacağı 19 Haziran'a çevrildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Esenboğa yanındaki Büyük Anadolu Termal Oteli'nde düzenlenecek kurultay için Çağrı Heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre delege gözüken 1186 partiliye davet gönderdi.

Kurultaya katılacağını beyan eden delegelerden "800'den fazlası" için hem Büyük Anadolu Termal Oteli hem de Anadolu Hotels Downtown'da yer ayrıldı. Delegeler sahur ve iftarlarını bu otellerde yapacak. Oruç tutmayan ya da tutamayan delegeler için de büfe hazır tutulacak.

Kurultayı izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı medya kuruluşunun Çağrı Heyeti'ne akredite yaptırdığı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Olağanüstü Kurultay, otelin 2 bin 500 kişilik kongre salonunda yapılacak. İzlemeye çok sayıda partili geleceğini hesaplayan Çağrı Heyeti, otele ait 8 bin kişilik kapalı spor salonunda da barkovizyon ekranları ile kurultayın izlenmesini sağlayacak. Kurultayı vatandaşlar kongre salonunda, içeride yer kalmazsa spor salonunda izleyebilecek.

Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti'nin görevi sona erecek. Olağanüstü kurultayda, parti tüzüğünün 63. maddesi değiştirilerek olağanüstü kongrelerde de seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak.

Çağrı Heyeti ayrıca Ankara Valiliğine başvurarak olağanüstü kurultayın güvenle icra edilebilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Öte yandan Genel Merkez'in, MYK üyeleri ve muhaliflerle hareket etmeyen teşkilat yöneticileri üzerinden delegelere ulaşarak 19 Haziran değil kendilerinin ilan ettiği 10 Temmuz'daki kurultaya katılmaları yönünde telkinde bulunduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Partide olağanüstü kurultay sürecinde son sözü Çankaya İlçe Seçim Kurulu söyleyecek.

MHP'de genel başkanlık için Devlet Bahçeli, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Süleyman Servet Sazak'ın, aday gösterilmek üzere en az 40 delegeden imza toplayacağı düşünülüyor.

BAHÇELİ İLE GEÇEN YILLAR

Bugüne kadar 11 kongre gerçekleştiren MHP, muhaliflerin mahkeme kararı sonucu elde ettikleri hakla 6. kez olağanüstü kurultaya gidiyor.19 Nisan 1987 tarihinde MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçilerek genel sekreter olan Devlet Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'inci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

MHP 6. Olağan Büyük Kongresi'nde tekrar aday olan Bahçeli, 5 Kasım 2000'de yeniden genel başkanlığa seçildi.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 genel seçimlerinde MHP'nin baraj altında kalması sonrasında istifa edeceğini ve tekrar aday olmayacağını açıklayan Bahçeli, 12 Ekim 2003'teki 7. Olağan Büyük Kongre'de tekrar aday oldu ve koltuğunu korumayı başardı. Bu kongrede Bahçeli'nin karşısında aday olarak çıkan Koray Aydın 137 oy alabildi.

Reklam
Reklam

Tek aday olarak gösterilen Bahçeli'nin tekrar genel başkan seçildiği 19 Kasım 2006'daki MHP 8. Olağan Büyük Kongresi'nde bin 174 delegeden bin 139'u oy kullandı. 12 oyun geçersiz sayıldığı seçimlerde, Bahçeli bin 127 oyla yeniden seçildi.

Kongreden bir yıl sonra, 22 Temmuz 2007'deki genel seçimde Bahçeli, yüzde 14'lük oyla MHP'yi üçüncü sırada parlamentoya taşımayı başardı.

Devlet Bahçeli'nin bin 171 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildiği MHP 9'uncu Olağan Büyük Kurultayı, genel başkan adayları Ahmet Reyiz Yılmaz ve Hakkı Şafak Ses'in salona gelmemesi nedeniyle tek adayla yapıldı.

MHP'DE PARTİ İÇİ MUHALEFET

MHP'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde altıncı kez genel başkan seçilen Bahçeli, bu kongrede 2 adaya karşı yarıştı. Bahçeli'nin en önemli rakibi 2003 yılında da genel başkanlığa aday olan Koray Aydın 441 oy alırken, Musavat Dervişoğlu ise 48 oy aldı. Kongre sonrasında ortaya çıkan sonuçlar, MHP'de parti içi muhalefetin ilk kez bu oranda yükseldiği yorumlarına neden oldu.Bahçeli, 21 Mart 2015'teki MHP'nin 11'inci Olağan Büyük Kurultayı'nda tek aday olarak gösterildi ve bin 149 oy alarak yeniden MHP Genel Başkanı seçildi.

Reklam
Reklam

Aynı sene gerçekleşen 1 Kasım Genel Seçimi'nde aday gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Devlet Bahçeli ise parti içinden yükselen "olağanüstü kurultay taleplerini" reddederek, kurultayın 2018'de yapılacağını açıkladı.

DAVA SÜRECİ

MHP'de değişim isteyen il başkanları, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açtı.Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtildi.

PARTİNİN AVUKATLARI TALEPLERİ REDDETTİ

Dava dilekçesi, 12 Şubat Cuma MHP Genel Merkezine ulaştı. MHP'nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart'ta cevap verildi, usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunularak, dava dilekçesinin kabul edilmediği bildirildi.Muhaliflerin avukatları da buna 9 Mart'ta yazılı cevap gönderdi ve davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğunu, genel merkezin partinin olağanüstü kongreye davet edilmesi hususunda takdir yetkisinin bulunmadığını savundu.

Reklam
Reklam

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Duruşma sonunda hakim, muhaliflerin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.

Genel Merkez, mahkeme kararını Yargıtaya götürdü ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirterek Çağrı Heyeti'nin olağanüstü kurultayı toplayabileceğini belirtti.

(AA)