Mhp'li Akçay, Analık İzni İçin Kanun Teklifi Verdi

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun teklifi...

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun teklifi ile anne adaylarının analık iznini 32 haftaya çıkaran kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifte; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra 24 hafta olmak üzere toplam 32 hafta süreyle analık izni verilirken; çoğul gebelik durumunda ise, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine dört hafta ekleniyor. Çalışan annelere analık izni süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ay günde bir buçuk saat süt izni verilmesi de, teklifte yer alıyor.

Reklam
Reklam

“BEBEĞİN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜYLE BESLENMESİ ŞART”

Teklifin gerekçesinde kadınların çalışma hayatına girmesi ile anne sütü ile beslenmeye ilginin azalmasına dikkat çeken MHP’li Akçay, biberonla beslemenin modern anneliğin simgesi haline dönüşmesi gibi yanlış uygulamaların yaygınlaştığına dikkat çekti. Erkan Akçay, kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarının tek başına anne sütü ile en iyi şekilde karşılandığının birçok bilimsel araştırmada yer almaktadır. Öte yandan, anne sütü ile sağlık harcamaları azalır. Çocuk hastalıklarının tedavisindeki iş gücü azalır. İş günü kaybı azalır, izin alma ve para kaybı azalır. Ayrıca anne sütünün çocukların ilerleyen yaşlarındaki pek çok hastalık için risk azaltıcı etkisi vardır.”

2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları'nın, hayatın ilk iki ayında bebeklerin yüzde 69’unun sadece anne sütü ile beslendiğini gösterdiğini dile getiren MHP Milletvekili Erkan Akçay, "bebekler 2-3 aylık olduğunda, sadece anne sütü ile beslenenlerin yüzdesi yüzde 42’ye düşmektedir. Bebekler 4-5 aylık olduğunda sadece anne sütü ile beslenenlerin oranı yüzde 23,6’ya düşmektedir. Bebekler 6-7 aylık olduğunda sadece anne sütü ile beslenenlerin oranı yüzde 1,6’ya düşmektedir. Bu düşüşte bebeklerin ek gıdaya geçmenin yanında çalışan annelerin iş başı yapmaları da oldukça etkili olmaktadır. Öte yandan, UNICEF ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü almalarını (başka katı ve sıvı gıdalar ve su almadan) ve yedinci aydan itibaren katı ve lapa ek gıdalara başlanılmasını önermektedirler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Akçay, kanun teklifinde ayrıca, memurlara kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde verilen izin süresinin 10 güne çıkarılması ile çalışan haklarının korunması amacıyla doğum izni sürelerine uymayan işverenlere kesilen bin 200 TL idari para cezası 10 bin TL'ye çıkartılmasının yer aldığını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: