Mhp’li Akçay’dan Bütçe Değerlendirmesi Ve Zam Eleştirisi

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "AK PARTİ...

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "AK PARTİ hükümetlerinin hazırlamış olduğu bütçelerden hiçbiri tutmadığı gibi, 2012 bütçesinin de tutması mümkün değildir" dedi.

"2012 merkezi yönetim bütçe görüşmeleri sırasında 2012 bütçesinin gerçekçi olmadığını, bütçenin öngörülenden daha fazla açık vereceğini, hatta bütçenin ölü doğduğunu söylemiştik. Ancak bizim bu uyarılarımızı dikkate almayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 bütçe hedeflerinin gerçekleşemeyeceğini bizzat kendisi kamuoyuna açıklamıştır" diyen Akçay, şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

"Vergi gelirleri ekonominin göstergesi niteliğindedir. 2010 yılında vergi gelirlerinde tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 84,8, 2011 yılında yüzde 84,1 iken 2012 yılında bu oran yüzde 69,9’a düşmüştür. Vergi gelirindeki tahsilat/tahakkuk oranının düşmesi sonucu 2012 yılında toplanan vergi gelirleri de beklenen oranda artmamıştır. Nitekim, 2012 Ocak-Haziran döneminde ekonominin göstergesi niteliğindeki vergi gelirindeki artış, büyüme ve enflasyonun çok altında kalmış ve sadece yüzde 6,89 oranında artmıştır. Oysa vergi gelirlerindeki artış enflasyon ve büyüme dikkate alındığında yüzde 18,12 olması gerekmektedir."

2012 bütçesinin gerçekleşme hedeflerinden çok uzaklaştığını söyleyen MHP'li Akçay, "2012 yılı Ocak- Haziran döneminde bütçe gelirleri 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarken, bütçe giderleri ise yüzde 17,9 oranında artmıştır. 2011 yılının ilk altı ayında bütçe 25,3 milyar TL faiz dışı fazla vermiş iken, 2012 yılının ilk altı ayında 19,6 milyar TL faiz dışı fazla vermiştir. Vergi geliri yüzde 6,89 oranında artarken, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 18,1 oranında artmıştır. Bunun sonucu olarak da 2011 yılı Ocak- Haziran döneminde bütçe 2,9 milyar TL fazla verirken, 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde bütçe 6,7 milyar TL açık vermiştir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

YENİ ZAMLAR YOLDA

2012 yılında yeni vergi zamları olmayacağını söyleyen Maliye Bakanı'nın yeni zamlara yöneldiğini ifade eden MHP Milletvekili Erkan Akçay, "Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı taslak pakette otomotivdeki ÖTV ve MTV’nin yanı sıra tapu harcı gibi kalemlere yeni zamların yer aldığı bilinmektedir. Geçen yıl yapılan ancak sigaranın vergisinin yüzde 65'ten 69'a çıkarılmasına ilişkin ÖTV artışının yürürlük tarihi 31 Aralık 2012’dir. Ancak yılbaşından önce yeni bir sigara zammı da hükümetin gündemindedir. İçkiye yeni zam da gündeme getirilmiştir. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılmasına yönelik de çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla gerçekçi bütçe hedeflerini ortaya koymayan Maliye Bakanı, bütçedeki açıkları kapatmak için yine garibanın elindeki ekmeğe göz dikmiştir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: