Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, “Taşıma su ile ekonominin çarkları bu kadar döner. Enflasyon endişe verici şekilde artıyor.” dedi.
Münir Kutluata, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyon ve ekonomik durumlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk ekonomisinin 2012 yılına ciddi bir huzursuzlukla girdiğini savunan Kutluata, “Huzursuzluğun sebebi 2011 yılı sonuçları ve asıl önemlisi bu sonuçların iktidar tarafından çok yanlış değerlendiriliyor olmasıdır.” diye konuştu.
2011 yılı ekonomik sonuçlarının iş çevreleri tarafından gerçek boyutuyla algılanıyor olmasına karşılık hükümet tarafından farklı değerlendirildiğini öne süren Kutluata, "Vatandaşın yaşadıkları ile hükümetin açıklamalarının birbirinden tamamen kopuk olması, yaygın ifadesi ile ekonomideki stresi, doğru ifadesi ile güvensizliği artırıyor. 2012 yılına girerken ekonomideki bütün göstergelerin olumsuza dönmüş olduğu buna karşılık iktidarın 2008 – 2009 krizinde olduğu gibi hiçbir önlem öngörmediği gözlenmektedir.” ifadelerini kullandı.
Enflasyonun endişe verici şekilde arttığını dile getiren Kutluata, şöyle devam etti: "2011 yılı için hedef yüzde 5,3 idi 2 haneli rakamlara çıktı. Ucuz ithalatın enflasyonu baskılama etkisinin azalması endişeyi daha da artırıyor. Cari açıkta dünya birinciliği ile istenmeyen bir rekora ulaşılmıştır. Dünya rezerv parası doları istediği kadar basma imkânı olan ABD’yi istisna tutuyoruz. Büyümenin yüzde 8’lerden yüzde 2’ye düşeceği görülüyor. Büyümenin düşmesi ile işsizliğin artacağı biliniyor. Hane halkı borçları 6 milyar TL’den, 236 milyar TL’ye çıkmış, vatandaşın borcunun gelirine oranı yüzde 4 den yüzde 46’ya ulaşmış durumda. Tasarruf oranları düşüyor yüzde 12’ye inmiş. Reel sektör güven endeksi 117’den 97’ye düşmüş. Zamlar yüzde 10,26’dan aşağı olmamak üzere yağmur gibi yağıyor. 2011 için yüzde 5,3 2012 için yüzde 5 enflasyon hedefine karşılık. Olumsuzluklar listesi uzayıp gidiyor.”
Tablo karşısında hükümetin Avrupa’da durumun kötü olduğunu hatırlattığını ifade eden Kutluata, Avrupa’da durumun Avrupa’ya göre kötü olduğunu, saydığı gerçeklerin de böyle bir Avrupa gerçeği ile üstünün örtülemeyeceğini ileri sürdü.
Kutluata, “Ekonomi çevrelerinin hükümetten beklediği, Avrupa’nın gelişmiş büyük sanayi ülkeleri için telaşlanmak yerine, oralardaki daralmalardan ülkeye aksedecek olumsuzlukların ne ifade ettiğini kavramasıdır. Asıl endişenin spekülatif sermaye girişlerindeki azalma olduğu herkesin malumudur. Böyle bir endişe de Türkiye ekonominin ne halde olduğunu göstermeye yetmektedir. Türkiye ekonomisi için üzücü olan gelinen noktadan çok bu noktaya nasıl gelindiği ve bundan sonrası için ne söylenebildiğidir.” açıklamasını yaptı.
Kutluata, yüksek ithalatla çökertilen üretim alanlarının, üretmeyen ekonomik yapının yüzde 12 seviyesine kadar düşürdüğü, tasarruf oranının cari açığın sonucu değil sebebi gösterilmesinin başlı başına ümit kırıcı bir anlayış olduğu olduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz