Mhp'li Tanrıkulu'dan, Büyükşehir Belediyeleri Kanun Taslağı'na Tepki

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanun Taslağı'na tepki...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanun Taslağı'na tepki gösterdi. Tanrıkulu, AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hazırladığı Yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanun Taslağı’nın içerisinde birçok tuzaklar bulunduğunu ileri sürdü.

Yeni yasa tasarısının AK Parti'li olmayan belediyelerin ele geçirilmesi için bir politik manevra aracı olarak hazırlanıp kurgulandığını iddia eden Tanrıkulu, "Gerek 2009 yılı yerel seçimleri öncesinde, gerekse 2011 yılı Milletvekili seçimleri öncesinde AKP bu tasarıyı özellikle, muhtarlarımızın ‘özlük ve maaşlarınızı iyileştireceğiz’ diye desteğini alabilmek için kullanmıştır. Ancak geldiğimiz noktada; AKP’nin esas amacının, ne olduğunu bu tasarı ile görmekteyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Yeni Kanun Tasarısı'na göre; mevcut 14 büyükşehir belediyesinin sınırlarının il mülki idare sınırı olacak şekilde genişletileceğine, yeni 13 ilde aynı şekilde büyükşehir belediyeleri kurulacağına ve il genelindeki bütün belde belediyeleri ile köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılarak, belediyelere mahalle olarak katılacağına dikkat çeken Tanrıkulu, "Oysa büyükşehir belediye hudutlarının il hududu olarak kabul edilmesi her bakımdan son derece mahzurludur. Bugüne kadar, mevcut Büyükşehir uygulamasında, merkezden itibaren 50 km’lik yarıçap içinde belediyecilik hizmetleri tam olarak sunulamamıştır. Merkezden uzaklaştıkça hizmetlerde aksaklıklar yaşanmıştır” diyerek, merkeze uzaklığı 50-60 km’yi bulan yerlere, belediyecilik hizmetlerinin nasıl sunulacağını sordu.

Tanrıkulu, Yeni Kanun Tasarısı'nın vatandaşın yerel yöneticilerle temasını azaltıp ilişkilerin gevşemesi sonucunu doğuracağını savunan Tanrıkulu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bir uçtan diğerine yüzlerce kilometre mesafe bulunan bir yönetim, yetkisi ne olursa olsun etkisini azaltacaktır. Bu da 'katılımcı demokrasinin genel ilkelerine uygun değildir. Diğer taraftan, belediyecilik kurumu geniş kırsal alanlara hizmet vermeye uygun değildir. İhtiyaçların en yakın birimler tarafından karşılanması ilkesi de (subsidiarite) gerçekleşemeyecektir. Bu tasarı; belediye hizmetlerini yerinde ve en kısa sürede almaya alışmış olan belde yaşayanlarını, uzaktan ve gecikmeli hizmet almaya mahkum edecektir.”

Reklam
Reklam

"Kent merkezine yetemeyen bir belediye, mahallesi olacak köylere hangi araç ve imkanlarla hizmet götürebilecektir?” diyerek sözlerini sürdüren Tanrıkulu, "Yasa tasarısıyla mahalle haline gelecek köyler, belediyelere mal varlıklarıyla birlikte bağlanacaktır. Oysa köy tüzel kişiliğine ait mal varlıkları, köylünün zamanında bağışlarıyla oluşan varlıklardır. Köylerimiz bu mal varlıklarını kaybetmekle yüz yüzedir. Bize göre bu tasarının en önemli tuzağı; köy yaşamını düzenleyen, nikah kıyan, ikamet belgesi veren, ölüm bilgilerini nüfusa bildiren, köyle merkez arasında bir köprü görevi gören muhtarlıkların sona erdirilmesidir. Bu tasarı ile muhtarlık sisteminin değişmesinden 17 bin muhtarımız etkilenmiş olacak. Köy halkını, en basit ihtiyaçları için, kent merkezine gitmeye zorlamak ne kadar doğru bir yaklaşımdır?" dedi.

Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı ve AK Parti tarafından hazırlanan yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı'nın, AK Parti’nin elinde olmadığı belediyelerin ele geçirilmesi bağlamında bir politik manevra aracı olarak hazırlanıp kurgulandığını iddia ederek, "Özellikle muhtarlarımızın tasarıya, bizler gibi karşı duruş göstereceklerine inanıyorum” diye bitirdi açıklamasını.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: