Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçların Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'ndan almak zorunda olduğu belge ücretlerine yüzde 50 indirim yapılması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.
MHP Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, en son olarak karayolu yük ve yolcu taşımacılığı ile uğraşan esnafın Denizcilik, Ulaştırma Ve Haberleşme Bakanlığı'ndan almak zorunda oldukları belgelerin ücretinin yüzde 50, belgelerin yenileme ve zayiinde alınan ücretin yüzde 60 oranında düşürülmesi ve yurt dışında savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü şartlara sahip ülkelerde uluslar arası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 100 bin TL ödenmesi isteği ile kanun teklifi verdi.
Tanrıkulu, kanun teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün başarısız ekonomi ve ulaştırma politikalarından en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında karayolu yük ve yolcu taşımacılığı gelmektedir. Özellikle şahsı adına karayolu taşımacılık ve nakliyecilik yapanların geleceği, gün geçtikçe daha da kötüye gitmektedir. Karayolu taşımacılığını yalnızca şoförlükten ibaret olarak algılayan politika belirleyicileri; sektörün acente, taşıma ve nakliye işleri organizatörlüğü, taşıma ve nakliye işleri komisyonculuğu, taşımacı, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği ve benzeri taşımacılık faaliyetlerini içinde barındırdığını unutmamaları gerekir" dedi.
"Deniz ve hava taşımacılığında olduğu gibi kara taşıması ile uğraşanlara da ÖTV indirimi getirilmesi, uzun zamandan bu yana dile getirmekte ancak nafile bekleyişler sonuçsuz kalmaktadır" diye devam eden Tanrıkulu, "Karayolu taşımacılığı ve nakliyesi ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bu zor şartları yetmezmiş gibi, hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmayan yüksek, fahiş taşıma ve nakliye belge ücretleri, bu sektörle uğraşan vatandaşlarımızın belini bükmektedir.Yasal dayanağını 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'ndan alan, 11.06.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre; A'dan T'ye kadar, alt ayrımları dahil 37 çeşit yetki belgesi bulunmaktadır. Bu belgelerin temin edilmesinde alınan maddi bedeller; özellikle taşımacılık ve nakliye işleri yapan kamyoncularımızın işlerini bırakmasına neden olacak kadar ciddi boyuttadır. Örneğin; uluslararası ve yurt içi ticari eşya taşımacılığı için gerekli olan C2 yetki belgesi alabilmek için 52 bin TL civarında bir ödeme yapılması gerekmektedir. Kendi mütevazı kamyonuyla taşıma ve nakliyecilik yapan bir taşımacının bu meblağı karşılaması güncel akaryakıt ücretleri ve ekonomik şartları nedeniyle neredeyse olanaksızdır" ifadelerini kullandı.
Tanrıkulu, yetki belgesi fiyatının yüksekliğinin bir sorun olmaktan çıkarılması halinde sektörde geçimini sağlayan vatandaşların rahatlayacağını belirterek, " Kanun teklifim; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na; Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dahilinde, söz konusu gelirlerden; savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü şartlara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken, saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine halen 40 bin TL olarak ödenen yardımın, 100 bin Türk Lirası'na çıkarılmasını sağlanmaktadır" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz