MHP'siz arayışlar sürüyor

ANKARA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Temmuz tarihinde tatile girmesine rağmen hareketlilik sürüyor. Meclis kapanmadan önce DSP ve ANAP'ın 'idam'ın kaldırılması 'anadilde öğrenim ve yayın' hakkı konularındaki arayışları Meclis kapalı olmasına rağmen sürüyor.

DSP ve ANAP üst düzey temsilcileri 'idam'ın kaldırılması ve 'anadilde yayın öe öğrenim' düzenlemeleri ile ilgili MHP'siz bir formül arıyorlar. Bu konuda DYP, AK Parti ve SP'den destek bekleyen ancak umduğu desteği henüz somut bir şekilde sağlayamamış olan DSP ve ANAP arayışların sürmesinden yana.

Reklam
Reklam

Ancak, MHP'li TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu'nun bir süre önce SHP Genel Başkanı Murat Kayalçın'ı kabulünde 'anadilde yayın konusunda kendi dışlarında bir uzlaşma olması halinde gelecek dönemde MHP'nin koalisyonda olmayacağı' sözleri DSP ve ANAP'ı 'anadilde yayın ve öğrenim hakkı'ndan çok 'idamın kaldırılması' üzerinde durmaya zorluyor.

Bu konudaki arayışlar ise özellikle AK Parti'nin ve SP'nin 'idamın kaldırılmasında Anayasal güvence' istemesiyle çelişiyor. Dolayısıyla bu konuda Meclis kapanmadan önce bir Çalışma Grubu' oluşturulması yönündeki çabaları da boşa çıkarttı. Onun için de henüz bir çalışma grubu oluşturulamadı ve çalışmalara başlanamadı.

Öte yandan, son gelişmelere göre DSP ve ANAP 1 yasa teklifi ve 8 yasa tasarısının Ağustos ayı sonunda veya Eylül ayı başında Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılarak Genel Kurul'a getirilmesinde birleşti. Bu konuda DYP'den de destek beklediği öğrenilen partilerin öncelikle DYP'nin kapısını çalması bekleniyor. Eğer böyle bir gelişme somutlaşırsa muhtemelen 1 Eylül tarihinrde TBMM olağanüstü toplanacak. 15 günlük veya 1 aylık bir çalışma süresi boyunca bu teklif ve tasarılar önce komisyonlarda ardından da Genel Kurul'da ele alınıp yasalaştırılacak.

Reklam
Reklam

'İDAM' UZLAŞMASI MI HÜKÜMET ARAYIŞI MI' Ancak, MHP'nin bu konulardaki net tavrını sürürebileceği endişesi partileri yeni arayışlara sürükleyebileceği de TBMM kulislerinde konuşuluyor. Hatta hatta bazı iddialara göre DSP ve ANAP'ın MHP'nin hükümetten çekilmesi halinde DYP'nin de içinde bulunacağı bir hükümet modelini gündeme getirebileceği konuşuluyor. Dolayısıyla bazı yorumlara göre Başkent'te 'idam' konusunda aranan mutabakatın yeni bir hükümet modelini ortaya çıkarabilir. Ancak bu yapılırken DSP'de Ecevit'in nasıl devre dışı bırakılabileceği, Türkiye'nin 2004 yılınrdan önce seçime götürülüp götürülemeyeceği, ekonominin nasıl düze çıkarılabileceği konuları soru işaretleri taşıyor.