Tipik bir Lumia tasarımı olan Lumia 535, ön çerçevede ve arka kapağında Microsoft logosu taşıyor. Nokia ile ilgili herhangi bir yazı görünmüyor. Buna karşın Microsoft, Lumia markasını yaşatmaya kararlı.
Giriş seviyesi bir telefon olan Lumia 535, hem ön hem de arka tarafta 5 MP’lik kameralar barındırıyor. LED flaşlı arka kamera ışıklı ortamında ortalama kalitede fotoğraflar çekerken loş ortamlarda ortalama performansın üzerine çıkamıyor. Buna karşın ön kamera özellikle Selfie modunda benzer ürünlerle kıyasla daha başarılı. Elbette Lumia 535 ile video çekmek mümkün. Yalnız bu videoların Full HD olmadığını 864×480 piksel çözünürlüğünde olduğunu hatırlatmak isteriz.
Üründe beğendiğimiz bir özellik, ucuz bir malzeme gibi duran arka kapağa rağmen kendisini belli etmesi. Yeşil, turuncu, beyaz, gri, mavi ve siyah seçeneklerine sahip arka kapak her ne kadar çıkartılabilir ve plastik olsa da, başarılı bir işçilik hemen göze çarpıyor. Bu kapağın aynı zamanda bir koruma kapağı gibi görev yapması da iyi düşünülmüş bir özellik.
Giriş seviyesi Lumia telefonlarının en zayıf noktaları kuşkusuz ekranlarıydı. Microsoft, bu zayıf noktayı iyi gördü ve Lumia 535’e çok daha iyi bir ekran kullanmayı tercih etti. Lumia 630’da kullanılan ve çok başarılı bir renk doğruluğu veren Clear Black teknolojisi bu üründe ne yazık ki kullanılmadı. Buna karşın her ne kadar kontrast değeri ortalama değerde olsa da 493 Cd/m2’lik parlaklık iPhone 6 ile kapışacak derecede başarılı.
Üründe ne yazık ki Full HD çözünürlük desteklenmiyor. Yine de 960×540 (220ppi) çözünürlük değerinin yeterli olduğunu söylemeliyiz. Üründe yapılan bir yenilik, menü tuşlarının çerçevede değil ekranın alt tarafında yer alıyor olması.
Dört çekirdekli Snapdragon 200 işlemcisine (1.2 GHz) sahip olan Lumia 535, 1 GByte büyüklüğünde bellek ve 8 GByte büyüklüğünde bir kapasiteye sahip. Bu kapasite, istenildiğinde Micro SD kart yardımıyla toplam 136 GByte’a kadar arttırılabiliyor. Yaptığımız denemelerde menü kullanımının oldukça basit ve hızlı olduğunu gördük. Buna karşın uygulamaların çalıştırılması ve Web sayfalar arasında gezdiğimizde hafif bir performans düşüşü olduğunu gözlemledik.
Lumia 535’in en büyük avantajı Windows Phone 8.1 (Lumia Denim) işletim sistemine sahip olması. Benzer donanım birleşenlerine sahip Android telefonlar çok daha yavaş çalıştıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte 8 GByte’lık kapasitenin yaklaşık 4 GByte’ı kullanılabilir durumda. Android telefon olsaydı sadece 1 GByte’ını kullanabilecektiniz. Lumia 535’in diğer bir avantajı 128 GByte Micro SD kart desteği sayesinde uygulamaları buraya kurabilmeniz.
Sonuç olarak, yüksek bir performans, müthiş bir kamera ve 4G desteğine ihtiyaç duymayan kişiler için Lumia 535 oldukça hesaplı bir seçenek. Bu fiyata ve benzer özellikler taşıyan bir Android cihazını piyasada bulamayacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Akıllı telefon dünyasına yeni adım atacak olan kişiler, Lumia 535 ile birçok isteğini karşılayabilirler.