Microsoft ve Çin'in sansür işbirliği

PEKİN (İHA) - Çin'de, Microsoft'un internet servisi aracılığıyla düşüncelerini ifade etmek isteyen internet kullanıcılarının yazıları sansüre uğruyor.

MSN, Çin'de Mayıs 2005'te kurulmuştu. MSN sitesinin bazı bölümlerine, Çince 'özgürlük', 'demokrasi', 'gösteri' gibi kelimelerin yazılması engelleniyor. Çin'de internet kullanıcıları zaten ağır sınırlamalar altında. İnternet günlükleri tutabilmek için, bunu Çinli yetkililere bildirmeleri gerekiyor.

Microsoft, faaliyet gösterdikleri her ülkenin yasalarının ve kurallarının kendilerini bağladığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Sansürün, Çin hükümetine karşı verilen bir taviz olduğu düşünülüyor. İnternet sitesinin özgürce yazılar girilen bölümünde, 'insan hakları' ya da 'Tayvan'ın özgürlüğüne kavuşması' gibi ifadeler de yasaklanıyor. Yasaklı kelimelerin kullanılması ya da pornografik içerikli yazılar girilmesi halinde, otomatik olarak açılan bir pencerede "Bu mesaj yasaklanmış ifadeler içeriyor. Lütfen bu ifadeleri siliniz" uyarısında bulunuluyor.

Microsoft, MSN hizmetlerinden yararlanan kişilerin, koydukları kurallara uymak zorunda olduklarını söylüyor. Bu kurallara göre, kullanıcıların 'yaşadıkları yerde uygulanan yerel ya da ulusal yasaları ihlal edecek' ifade içeren hiçbir bilgiyi yükleme, postalama ya da dağıtma hakları bulunmuyor.

Microsoft'un bir sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Microsoft, çok uluslu bir şirket ve böyle olduğu için de dünya çapında faaliyet göstereceği gerçeğini idare etmek zorunda" şeklinde konuşuyor.

Sınırlamalar, MSN Çin internet sitesinin 'Spaces' bölümünde, kullanıcıların günlükler meydana getirdiği kısımlarda uygulanıyor.

Reklam
Reklam

Çin, yakın zamanda internet kullanıcılarının günlüklerini kaydettirmesi gerektiği yönünde bir uygulamayı yürürlüğe sokmuştu. Kayıtların 30 Haziran tarihine kadar tamamlanması ve günlük sahiplerinin, kimliklerini yetkililere bildirmeleri talep edilmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre, Çin, internet günlüklerini denetlemek ve sadece kayıtlı günlüklerin internette yayımlanmasını sağlamak için özel bir sistem kullanıyor. Kayıtlı olmayan günlükler ise kapatılıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, "Yahoo'nun ardından bir Amerikan internet devi daha Çinli yetkililere boyun eğdi ve otosansür uygulamaya razı oldu" açıklamasında bulundu.

Microsoft, Çinli yetkililer ve polisle, intenet kullanıcılarının ne yapabileceği konusunda işbirliğinde bulunan tek kurum değil. Yahoo ve Google da, internette kullanıcıların neleri araştırabileceği ve neleri okuyabileceği üzerine bazı sınırlamalar getirmiş ve bu nedenle eleştirilere hedef olmuştu.