Gelişen teknolojiyle beraber ölüm oranı azalsa bile hala tehlikeli sayılan hastalıklar arasındadır. Bazı basit vakalarda mide kanamasının kendiliğinden geçtiği görülse de mide kanamasının durdurulamazsa ameliyata kadar ilerleyen, dahası ölüme sebep olabilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple mide kanamasını işaret eden birtakım belirtiler dikkate alınmalı, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Mide Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
-
Ağızdan gelen kan: En sık görülen mide kanaması belirtisidir. Kan, kahve telvesi gibi veya normal bir şekilde kırmızı renkte olabilir. Çoğu zaman yüksek miktarda kan kaybı olmasa da böyle bir durum söz konusu olduğunda demir eksikliği yaşanmamasına dikkat edilmelidir.
-
Dışkıda yaşanan değişimler: Dışkının çok koyu renkli ve parlak olması ya da kahve telvesi şeklinde olması mine kanaması belirtisidir.
-
Çok şiddetli mide ağrısı: Özellikle mide merkezli kanamalarda yaşanan ve reflü veya gastrit kaynaklı kanamalarda daha çok görülen bir semptomdur.
-
Tansiyonun düşmesi: Mide kanaması yaşayanlar insanlarda sıklıkla tansiyon düşmesi görülür.
-
Terleme: Yaşanan çeşitli semptomların ve ağrıların bir sonucu olarak yoğun terleme yaşanır.
-
Baş dönmesi: Tansiyonun düşmesi sonucunda ya da halsizlik gibi semptomlarla birlikte baş gösteren bir belirti de baş dönmesidir.
-
Kalp çarpıntısı: Halsizlik, tansiyon düşmesi gibi belirtileri yaşayan bir kişinin dinlenmesi gerekir. Bu semptomları geçiştiren ya da yoğun bir kanama yaşayan kişilerde aritmi, taşikardi gibi ritim bozuklukları görülür.
-
Bulantı, kusma, yanma, ekşime, hazımsızlık ve şişkinlik: Midede kanama meydana gelmesi halinde bu problemlerden biri ya da birkaçı birlikte varlık gösterebilir. Mide kanamasının nedeni bu problemlerin şiddetindeki belirleyici faktördür. Mide kanserinde yaşanan semptomlarla, stres nedenli asit yükselmesiyle oluşan bir mide kanamasının belirtilerinin aynı ölçüde sorun teşkil ettiği düşünülmemelidir.
-
Makattan gelen kan: Mide kanamasını işaret eden önemli bir belirti olsa da hemoroid gibi bağırsaklarda veya makat bölgesinde yara oluşumuna sebep olabilen hastalıklar ya da kolon kanseri gibi büyük hastalıkların da bu gibi belirtiler verdiği unutulmamalıdır.
-
Doygunluk hissi: Midede yaşanan sıkıntılardan veya halsizlik kaynaklı iştahsızlık, çok doymuşluk hissi ve bulantıdan ötürü yemek yiyemek doygunluk hissine sebep olur.
-
Halsizlik: Kansızlıkla beraber vücudun bağışıklık sistemi de zayıflar ve organlara yeterince oksijen ulaşmaması sebebiyle enerji çabuk tükenir, halsizlik söz konusu olur.
-
Göz kararması ve ayakta duramama: Mide kanaması geçirenlerin baş dönmesi, ayakta duramama, gözün kararması, bayılma ve şok hissi gibi problemlerle karşılaşmaları da muhtemeldir.
Hamilelikte mide kanaması belirtileri yukarıdaki belirtilerle aynıdır. Fakat durumun hassaslığı ve hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğu, kanamanın şiddetini belirler.
Mide kanaması kaç günde iyileşir sorusunun cevabı, hastalığın nedenleri ve içinde bulunulan koşullara göre değişiklik gösterir.
Mide Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçının görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz mide kanamasından şüphelenirse endoskopi yapılmasını talep eder. Endoskopi; ucunda minik bir kameranın bulunduğu endoskop denilen alet yardımıyla midenin iç görüntüsünün alınması işlemidir. Endoskop ağızdan sokularak midenin içine kadar ilerlemesi sağlanır ve bu şekilde üst gastrointestinal sistemde kanama tespit edilmeye çalışılır. Fakat kanama alt gastrointestinal sistemde meydana gelmiş olabilir. Bu durumda ise kolonoskopiden faydalanılır. Kolonoskopi ise makattan sokulan kamera sayesinde alınan görüntüye göre teşhis konulması işlemidir.
Mide Kanamasıyla İlgili Özellikle Merak Edilenler
Mide Kanaması Kimlerde Görülür?
Her yaş grubu ve cinsiyette görülebilen mide kanaması;
- 40- 60 yaş grubu kadınlarda,
- Yatalak hastalarda,
- Alkolik kişilerde,
- Yoğun stres altında yaşayanlarda,
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda,
- NSAİD grubu ilaç kullananlarda daha çok görülür.
Mide Kanamasının Türleri Nelerdir?
Mide kanaması meydana geldiği bölgeye göre ikiye ayrılır. Tüm sindirim sisteminde meydana gelmesi mümkün olan mide kanaması;
- Üst gastrointestinal sistemde (yemek borusu, mide ve ince bağırsağın başladığı bölüm) veya
- Alt gastrointestinal sistemde (ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs) varlık gösterebilir.
Ayrıca mide kanaması süresine göre de ikiye ayrılır. Bu ayrım;
- Akut mide kanaması (1 ile 6 hafta arası süren kanamalar) ve
- Kronik mide kanaması (6 haftadan uzun süren kanamalar) şeklindedir.
Mide Kanaması Durmazsa Ne Olur?
Mide kanaması, gelişen teknoloji ile beraber ölüm vakalarının azaldığı bir hastalıktır. Mide kanaması yaşayan hastaların %80'inin kanamaları kendiliğinden geçer. Geriye kalan hastalarının çoğu endoskopik müdahale ile iyileşirken çok az bir kısmı için ameliyat gerekir.
Mide Kanaması Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mideyi rahatsız edecek ağır besinlerden, kafeinli, gazlı içeceklerden ve baharattan uzak durulmalı, lif açısından zengin gıdalarla beslenilmelidir. Ayrıca kanama sürecinde kaybedilen demir ve ihtiyacını karşılamak için protein ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.