Lahana son derece yararlı ve şifalıdır aynı zamanda Lahana turşusu da vitamin yönünden zengindir. 100 gram lahana turşusu 20 mg C vitamini, A vitamini, folik asid, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum ve protein içerir.
B12 için mükemmel bir kaynak olan lahana özellikle vejetaryenler için tavsiye edilir. Lahana turşusu diyabet, gut, yanık ve iltihap tedavisinde kullanılabilir. Kırmızı lahana, içerdiği ve kırmızı rengini veren anthocyanin sayesinde normal lahanadan 7 kat daha şifalıdır.
Lahana Ekşilemesi Tarifi İçin Tıklayın
Lahana turşusunun normal lahanadan farkı probiyotik bakteriler içermesidir. Lahana turşusu fermente besindir ve probiyotik kültür yönünden zengindir. Lezzetli olmasının yanı sıra son derece sağlıklıdır. İçerdiği phytonuntrientler (Bitkisel Besleyiciler ) vücudu mide kanserinden korur.
Lahananın diğer faydaları için tıklayın
Phytonutrients ( Bitkisel besleyiciler )meyva, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitki özlü moleküllerdir. Bu moleküller bitkilere renklerini, aromalarını vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar. Tek bir meyve ya da sebze yüzden fazla phytonutrient içerebilir.
Bonus: Şeker Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler
Malzemeler:
- 3 kg beyaz lahana
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 5-6 diş sarımsak
- Su
- Pul biber ( isteğe bağlı)
Lahanaları doğrayın, cam kavanoz veya bidona doldurun. Bir kabın içinde kaya tuzunu ve suyu karıştırın. Lahanaların üzerini geçecek şekilde su ilave edin. Bidonun kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen yerde 2-3 hafta bekletin