Mide virüsüne karşı toz aşı

Yurtdışına çıkıldığında mideyi bozan en yaygın mikroplar için yeni bir hap bulundu.

Bilim insanları, başta Hindistan gibi tropik ülkelere giden turistleri etkileyen mide virüsleriyle başa çıkmak için yeni bir tedavi yöntemi buldu.

Her yıl seyahate çıkan 10 milyon insanın midesi bozuluyor ve turistlerin yarısı mide rahatsızlığı çekiyor. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen toz halindeki aşı, E.Coli bakteri ve salmonellaya karşı başarılı oldu.“Delhi midesi” olarak adlandırılan mide bozulması durumunda, karın krampları, ishal ve sıvı kaybı yaşanıyor. Virüs, vücuda mikroplu yiyecek ve içeceklerle giriyor. Toz halinde bir kapsülün içinde bulunan aşı ise enterotoksijenik E.Coli ile tifoya karşı koruma sağlıyor.

Reklam
Reklam

Aşıyı geliştiren Profesör Nigel Slater, Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Aşı, toz halinde olduğu için çok dayanıklı ve soğuk tutulması gerekmiyor. Aynı zamanda sadece yutulan küçük bir kapsül olan aşı için iğne olmaya da gerek yok” dedi.Cambridge Üniversitesi biyokimya mühendisliği ve biyoteknoloji bölümleri başkanı Slater, ‘klinik deneylerin bu yılın sonuna doğru başlayacağını’ söyledi.