Midyatlı Esnaftan Kira Sorununa Çözüm İsteği

Mardin'in Midyat ilçesinde yapılan yeni sanayi sitesine 20 Mayıs’ta taşınması gereken esnaf, kira ve yer...

Mardin'in Midyat ilçesinde yapılan yeni sanayi sitesine 20 Mayıs’ta taşınması gereken esnaf, kira ve yer darlığı yüzünden sorun yaşadıklarını dile getirerek, ilçe kaymakamı ve belediye başkanından çözüm isteğinde bulundu.

Kaymakam Oğuzhan Bingöl, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Yurdagül, Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Abdullah Akçay ile bir araya gelen esnaf, dükkan sahiplerinin kira bedelini çok yüksek istediklerini ve dükkanların küçük olduğunu söyledi. Yetkililerden arazi isteyen esnaf, burada kendilerine uygun büyüklükte dükkanlar yapmak istediklerini belirtti. Midyat’ın bir turizm kenti olduğunu, Avrupa'nın Türkiye’nin gözünün olduğu bir şehir olduğunu ifade eden Kaymakam Bingöl, kendilerinin buraya kiralarda bir standardı oluşturmak için geldiklerini söyledi. Kaymakam Bingöl, "Gerçekten başkanım da bu konuda ben bu dükkanlarda sorun çıkaran dükkan sahibine o sorun çıkardığının 40 kat cezasını vereceğim. Bir şekilde bu kira sorununu bir halledersek zamanla ortaya çıkacak büyük dükkan ihtiyacı belki şu anda büyük dükkanda kalıpta küçük dükkanda işlerini idare edebilecek esnafımızda olabilir. Dükkan sahiplerinden birisi demiş ki ben saman koyarım ben burayı kiraya vermem o zaman belediyenin oraya uygulayacağı 15 bin lira yapı denetim ruhsatı hakkı var. Yani o adam esnafı cezalandırmak için oraya saman koyacak babayiğit adam varsa biz onun karşısında durmak için geldik zaten. Biz büyük dükkanları 3 bin 250 lira belirleyelim. Küçük dükkanları da esnaf küçük olduğu için daha gariban olduğu için onları da bin 500 lira belirleyelim. Telefonlarınızı da oraya bağlayacağız. Bunun sözünü ben veriyorum çünkü, bu kısmı beni ilgilendiriyor. Sizi sıkıntıya sokacak oraya yatırım yapmış insanları biz korumak için buraya gelmedik. Ben kusura bakmasınlar Orada ben saman doldururum ama, size vermem diyen adamın da ben alnını karışlarım. Kimse kusura bakmasın" dedi.

Reklam
Reklam

Tek ricalarının kiraların makul bir seviyede tutulması olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Nasıroğlu ise, "Dükkanı küçük olana büyük dükkan yapacağız. Bu saatten sonra herkes o küçük sanayi sitesine gidecek. Sizden ve bu sanayi sitesi başkanımdan ve değerli arkadaşlarımdan biz bir ricada bulunacağız. Oranın kirasını sabit tutacaklar. Gerekirse biz orada size arazi satalım, siz kendi kendinize yapın. Sitenin arka tarafına organize sanayi bölgesi olacak. Organize sanayi bölgesinin yapılması Midyat’ ta işsizliğin yüzde 80 azalması demektir. Birbirinize bağlandığınız sürece güçlü olursunuz. Oraya herkes gidecek" diye konuştu.

Büyük dükkanların kira bedelinin yıllık 3 bin 250 lira, küçük dükkanlarında bin 500 lira olarak belirlendiği toplantıda şehir içindeki esnafa Ramazan Bayramı’na kadar küçük sanayi sitesine taşınmaları için süre verildi. Sanayi sitesine taşınmayan esnafın da iş yerinin mühürlenerek kapatılacağı ve gerekli cezai işlemin uygulanacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz