Midyat’ta Sit Alanı Tespit Ve Bilgilendirme Çalışması

MARDİN (AA) - Midyat'ta kentsel, doğal ve tarihi sit alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tescil edilerek koruma altına alınacağı bildirildi.

Midyat'ta kentsel, doğal ve tarihi sit alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tescil edilerek koruma altına alınacağı bildirildi. Midyat Kaymaklığı Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Kaymakam Oğuzhan Bingöl, ilçede sit alanı ilan edilen mahallelerde çalışma başlatmak amacıyla sit alanı için hazırlanacak proje, izlenecek yol haritası çalışmalarının başladığını belirtti. Belediye ile birlikte ortak bir şekilde eski yapılarların onarılacağını söyleyen Bingöl, şunları kaydetti: "Bununla birlikte 60 milyon TL’lik bir proje hazırlandı. Sizin evler yapılmaya başlandıktan sonra sokakları da eş zamanlı olarak yapacağız. İlk aşamada bizim bu tescili halletmemiz gerekir. İlçede bir birim oluşturulacak, tescil ve proje aşamasında her konuda destek verilecek. Ben bu işi sizin kazançlı çıkacağınız şekilde sonlandırılmasından yanayım. Bizim hesabımız kitabımız şu anda bu. Önce tescil işlemlerini Pazartesi gününden itibaren müracaatları alalım. Müdürlüğümüze gönderelim, müdürlüğümüz gerekli işlemleri yapsın. Bu arada tescili yapılmış binalarla ilgili hemen projelendirme çalışmalarına da başlayalım.” Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay ise Midyat’ta bulunan tarihi evlerin korunması gerektiğini söyledi. Beliktay, "Özellikle tescilli yapıların proje bedelini bakanlık veriyor. Bu tescilli yapıların çizilen projede kuruldan geçtikten sonra, bir sene sonra uygulama yani onarım yardımı yapılıyor. Koruma kurulu projenin uygulanabilir ve uygunluğunu tescil etmeden uygulama yardımı yapılmıyor. Eski yapılı tarihi evlerin tapusu varsa, tarihi bir evse bunun tescillenmesi gerekir. Onarım yapmak için mutlaka yapının tescilli ve kuruldan izin almak gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: