MİGEM Genel Müdürü: Madencilik Sektörüne Yoğun Yatırım Talebi Var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri (MİGEM) Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madencilik sektöründe...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri (MİGEM) Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madencilik sektöründe çok yoğun yatırım talepleri aldıklarını söyledi. Madencilikte bir dönüşümün yaşandığına, sektörün belli dönemlerde hareketlendiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bugüne kadar madencilikle hiç ilgisi olmayan yerli sermayeli firmalar yatırım arayışına girdi.” dedi.

İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nda Maden Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin tartışıldığı toplantıya katılan Genel Müdür Yıldırım, cari açığın en büyük ilacının madencilik sektörü olduğunu söyledi. Devlet tasarrufundaki alanlarda özel sektör yatırımlarının izinlerinin Başbakanlık genelgesine bağlanması konusunun hız kazandığını ve çözüme kavuşturulduğunu kaydederek, “Oluşan talebin iki nedeni olabilir. Diğer sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcıların sektöre girmesi ve cari açık meselesi. Cari açığın iyi bir şey olmadığı görülünce bunu kapatmak için en iyi sektörün madencilik olduğu anlaşıldı. Madencilik kendi malımız ancak ham satarsak olmaz. İthal ettiğimiz ürünleri burada üretecek yapı oluşturmalıyız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ege Bölgesi Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün ise Türkiye’de idam cezasının kaldırıldığını ancak madencilik sektöründe devam ettiğini ileri sürdü. Ciddi ve uzun vadeli yatırımlar yapıldığını, dolayısıyla ruhsat güvencesi istediklerini ifade eden Ürün, şunları söyledi: “Şu anki mevzuatla her an boynumuzda ilmekle dolaşıyoruz. Ruhsat izinleri 10-15 yıl aralığında ancak yatırımcıların kâra geçebilmesi için 30-40 yıl süre verilmeli. Maden yatırımcısı, üç yıl içinde kendi dışında gelişen nedenlerden dolayı izin alamazsa ruhsatı iptal ediliyor. Bir yatırımcı, en az 250 bin-1 milyon liralık yatırım yapıyor. Ruhsat güvencesi sağlanamadığı için yatırımcı riske girmek istemiyor. Madenciler, bir bilinmezlik içine sürüklenmemeli. Yeni çıkacak Maden Kanunu, sektörle birlikte hazırlanmalı.”

Madencilik sektörüne 4 milyar dolarlık ihracatın yakışmadığını söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, “Yer altından çıkan bir ürün olarak değerlendirilse de şu anda sektör, 25-30 milyar dolar ihracat yapabilecek kapasiteye sahip. Enerji teşviklerinde, yenilebilir enerji için olanlar yok. Farklı düşünceler var, nükleer enerji gibi. Şunu unutmayalım ki 500 milyar dolarlık ihracat kapasitemiz zaman içinde olacak. Bilgimiz ve teknolojimiz var.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: