Migren ağrılarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak da değişiyor. 30-39 yaş arasında daha sık görülen migren ağrısı, hayat kalitesini en sık etkileyen sorunlar arasında yer alıyor. Migrenin görülme sıklığı erkeklerde yüzde 16 iken, bu oran kadınlarda yüzde 22'ye kadar yükseliyor. Migren hastalarına, doktora danışmadan ilaç almamaları ve düzenli kontrole gitmeleri öneriliyor.
Uzmanlar, migrenli hastalarda "depresyon, panik atak, gerginlik, epilepsi" gibi sorunların daha sık görüldüğünü, bu sebeple doğru teşhis konulmasının büyük önem taşıdığını bildiriyor. Ancak değişik araştırmaların, migren ağrısı olan kişilerin ancak yüzde 50'sinin hekime baş vurduğunu gösterdiğini ifade eden uzmanlar, reçetesiz ağrı kesici kullanan migren hastalarının ise daha sık kriz yaşadıklarını ve tedavilerinin zorlaştığını kaydediyor.
Uzmanlar, migrenin sebep olduğu sorunları, "Aşırı duyarlılık, durgunluk, halsizlik, dikkatte azalma, konuşma güçlüğü, aşırı ışık, ses ve koku duyarlılığı, uyuma isteği, ensede sertlik, iştah artışı, iştahsızlık, aşırı su içme, vücutta su tutulması, sık idrara çıkma, karında şişlik hissi, kabızlık veya ishal" olarak sıralıyor.
"Stres, açlık, uyku düzeninin bozulması, ağır kokular, hava değişimi, Lodos, adet kanaması, çikolata, gebelik, doğum kontrol hapı, menopoz tedavisi" gibi faktörlerin migren ataklarını tetiklediğini vurgulayan uzmanlar, migren ağrısının 1-2 gün sürebileceğini, bulantı, kusma olabileceğini ve ışığa duyarlılığın artabileceğini bildiriyor.
İSTANBUL (İHA)