Son zamanlarda hemen her tasarımına rastlanan cep telefonu kılıflarında doğru seçim önem taşıyor. Ahşap, su geçirmez, metal, deri ve taşlı gibi birçok farklı kılıf tasarımlarının yer aldığı bayilerde insanlar, cep telefonlarının modeline göre çeşitli kılıflar alıyor.
Cep telefonlarının karşılaşabileceği darbelere karşı önleyici bazı mıknatıs özellikli kılıflar ise, akıllı telefon ekranlarında sorun teşkil ediyor. Kılıflara yerleştirilen mıknatıs, akıllı telefonların ekranında renk bozukluğuna ve dokunmatik hassasiyetinin kaybolmasına neden oluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan cep telefonu satıcısı ve tamircisi Arif Doğan, mıknatıs özellikli cep telefonu kılıflarının akıllı telefonlarda sorun oluşturduğunu söyledi. Doğan, “Bu kılıflar kullanıldıktan bir süre sonra cep telefonu ekranına zarar veriyor.
Ekrandaki renk kayıpları bize gelen sorunlar arasında. Bununla birlikte telefonun dokunmatiğini de etkileyerek, hassasiyetini bozuyor. Müşterilerimiz geldiklerinde sorunun tam olarak neden kaynaklandığını bilmediklerini ve cihazın ağır çalışmasıyla da alakalı sorun yaşadıklarını belirtiyorlar. Vatandaşlara önerimiz kılıf seçerken telefonlarını etkilemeyecek ürünleri seçmeleridir. Çünkü ekran bozulunca değişimimarka ve modellere göre değişiyor. Ekran değişim fiyatlarımız 150 liradan başlayıp, 600 liraya kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’nın cep telefonu raporu
Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarının sağlığa etkisi ile ilgili olarak hazırlanan raporda, kablolu kulaklık kullanılması halinde telefonun baş bölgesinden uzak tutulması sağlanabildiğinden cep telefonlarının zararlı etkilerinin azaldığı, kulaklığın olmadığı durumlarda ''hoparlör'' ile konuşulması, telefon görüşmesi yerine mesajın tercih edilmesi, arama yapıldığında bağlantı kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa tutulması, cep telefonlarının kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta tutulması tavsiye ediliyor.
Hamilelerin, çocukların cep telefonu kullanmaması uyarısında bulunan raporda, uyurken cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması öneriliyor.
Cep telefonlarının hareketli araçlar içerisinde kullanılması ve taşınması önerilmeyen raporda, araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alanın şiddetinin, açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya yol açtığı gerekçe olarak gösteriliyor.
(İHA)