Mikrocerrahi uygulamalar hakkında tüm bilinmeyenler

Mikrocerrahi uygulama ‘ameliyat mikroskobu’ adı verilen bir mikroskop aracılığı ile yapılan cerrahi işlemlere verilen genel isimdir. Mikroskop ile yapılan operasyonlarda milimetrik çapa sahip olan damarlar ve sinirler oldukça başarılı bir şekilde onarılabilir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Hocaoğlu, mikrocerrahi uygulamalarının hangi alanlarda yapıldığından doku kayıplarının nasıl onarıldığına kadar geniş çaplı açıklamalarda bulundu.

Kan damarları ve sinirlerin anastomozuna yani birleştirilerek devamlılığının sağlanmasına olanak veren mikrocerrahi uygulamalara genel cerrahi, pediatrik cerrahi, kulak burun boğaz cerrahisi, yüz ve çene cerrahisi, ortopedik cerrahi ve plastik cerrahi gibi branşlarda hastanın ve hastalığın durumuna göre ihtiyaç duyulur. Böyle durumlarda cerrahi ekibine bir plastik cerrah dahil olur ve mikrocerrahi yöntemle klasik prosedür birleştirilmiş olur.

Reklam
Reklam

MİKROCERRAHİ UYGULAMALAR HANGİ ALANLARDA YAPILIR?

Mikrocerrahi uygulamaları kazaya bağlı yaralanmalar, kanser cerrahisi, yanık ve yara izleri, doğumsal anomaliler, doku transferleri ve yerine dikilerek tedavi etmenin mümkün olduğu organ ve doku kayıplarında etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

PLASTİK CERRAHİDE MİKROCERRAHİ UYGULAMALAR

Mikrocerrahi öncelikli olarak organ ve doku işlevinin devam ettirilmesi, kanser gibi hastalıkların özellikle hayati riske sahip bölgelerde oluşturdukları tümörlerin alınması gibi çok hassas ameliyatlarda tercih edilen bir teknik olsa da günümüzde gelişen tıp teknolojileri sayesinde bu tekniğin çok daha yaygın bir şekilde kullanılması mümkün.

Plastik cerrahi de özellikle yeniden yapılandırma ameliyatlarında tercih edilen mikrocerrahi tekniği örneğin meme kanseri sonrasında yapılan meme onarımı operasyonlarında oldukça etkili bir şekilde kullanılır.

Bunun yanı sıra yanık ve yara izi tedavilerinde de mikrocerrahi uygulamaları ile başarılı sonuçlar elde edilir. Plastik cerrahinin her zaman daha iyi bir estetik görünüm elde etmek olmadığı, aslında yaşam kalitesini ve kişinin ruhsal sağlığını en üst düzeyde destekleyecek operasyonların da plastik cerrahinin kapsamında olduğu düşünüldüğü zaman, doğumsal anomaliler, doku ve organ kayıpları gibi durumlarda yapılan plastik cerrahi işlemlerinde mikrocerrahinin yerinin ne denli öneme sahip olduğu anlaşılıyor.

Reklam
Reklam

MİKROCERRAHİ TEKNİĞİNDE DOKU KAYIPLARI NASIL ONARILIR?

Mikrocerrahi ile doku nakli yapılması işleminde farklı bir bölgeden damarlarla birlikte alınan dokuların ilgili bölgeye aktarılması sağlanır. Bu işlem yapılırken operasyonun başarılı olması için kan dolaşımının başarılı bir şekilde devam etmesi son derece önemli.

Milimetrik kan damarlarının birbirine bağlanması ve yapılan işlem sonrasında kan dolaşımının yeterli seviyede devam edebilmesi için işlemlerin mikroskop altında yapılması gerekir.

Milimetrik damarların birbirlerine dikilmesi sonrasında kan dolaşımı sağlanarak bölgedeki dokunun canlılığını koruması ve nakil edildiği bölgeye yerleşmesi sağlanır.

Doç. Dr. Emre Hocaoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

www.emrehocaoglu.com
Instagram: @dremrehocaoglu
Facebook: @docdremrehocaoglu
YouTube - Doç. Dr. Emre Hocaoğlu