Mikroçipler en iyi spermi buluyor

Özel bir tüp bebek merkezinin Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisinde artık genetik açıdan en iyi spermin gelişen mikroçipler tarafından seçildiğini söyledi.

Dr. Özörnek, "Erkek kısırlığı olan hastalarda, özellikle sperm sayısı hareketliliği azsa veya şekil çok normal değilse en doğru spermi seçmek bu teknoloji sayesinde mümkün" dedi.

Dr. Hakan Özörnek, Türkiye'de son 30 yılda tüp bebek tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak spermle ilgili kullanabilecekleri çok önemli araçlara sahip olmadıklarını söyledi. Sperm seçiminde 30 yıl önce geçerli olan yöntemlerin 4 ay öncesine kadar hala geçerli olduğunu aktaran Dr. Özörnek, "İlk gün nasıl yapıyorsak hala öyle yapıyorduk. Gözümüzle seçiyorduk" dedi.

Reklam
Reklam

MİKROÇİP TESPİT EDİYOR

Ancak gelişen mikroçip teknolojisinin erkeğin sperminin seçiminde önemli bir aşama olduğunu belirten Dr. Özörnek, şunları söyledi:

"Sayıları milyonlarla ifade edilen spermler arasından en iyiyi seçmek durumundayız. Bu seçimi bugüne kadar gözümüzle yapıyorduk. En normal görünen, hareketli spermi alıp yumurtanın içine enjekte ediyorduk. Fakat biliyoruz ki esas önemli olan spermin içindeki genetik materyalin kusursuz olması. Bunu gözle seçmek mümkün olmadığı için gelişen mikroçip teknolojisinde bütün spermi bu çipin içine koyuyoruz. Sonuçta çipler spermi 'normal genetik yapılı', 'anormal genetik yapılı' olarak birbirinden ayırt ediyor."

DNA'SI KUSURSUZ OLAN SEÇİLİYOR

Çiplerin ayırdığı sperm içinden genetik yapısı normal olan spermi yumurtaya enjekte ederek daha başarılı sonuçlara ulaştıklarını aktaran Özörnek, "Spermin seçiminde 'Herhalde bu iyidir' şeklinde olan yaklaşımımız bu mikroçip teknolojisi sayesinde tamamen bilimsel olarak DNA'sı kusursuz olan spermin seçimini sağlıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Dünyada da yeni olan teknolojinin Türkiye'de 4 aydır uygulandığını aktaran Dr. Özörnek, "Kolaylık sağlamasının ötesinde çok büyük iç rahatlığı da sağladı. Erkek kısırlığı olan hastalarda, ki bu hastalar bize başvuran hastaların yüzde 50'sinden daha fazlası, elimizi çok güçlendirdi. Özellikle sperm sayısı, hareketliliği azsa veya şekil çok normal değilse en doğru spermi seçmek bu teknoloji sayesinde mümkün" diye konuştu.

Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisinde Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğinde yaptığı bir değişikliğin ise erken menopozla karşı karşıya olan kadınların ilerleyen yıllarda anne olmasına olanak tanıdığını söyledi. Dr. Özörnek, eskiden sadece kanser tedavisi görecek ama ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmayı planlayan anne adaylarının yumurtaları dondurup saklaması mümkünken artık yumurtalık deposu az olan, erken yaşta menopoz riski olan anne adaylarının da üreme kapasitesini ilerde kullanmak adına yumurtalarını dondurabileceğini söyledi.

(DHA)

Anahtar Kelimeler: