VAN (İHA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk - Suriye İş Konseyi Başkanı Turgut Doyran, ihracat açısından satılan malların sayısında bir artış görülmesine rağmen elde edilen gelirde yükseliş görülmemesinin sebebi olarak iç ve dış piyasada yaşanan ekonomik krizler olarak gösterdi.
İHA'ya Van'da bir açıklama yapan Doyran, bu geriye gidişin 3 senedir yaşandığına dikkat çekerek, "Dışardan görünüşte malımızı sanki değerlendiremiyoruz. Bunun temel sebebi yalnız iç piyasada yaşanan krizler ve depremler değil. Son 3 senede yaşanan Rusya ve kuzey doğu krizlerinin bir araya gelerek dünya ticaretindeki daralma, arz talep arasındaki dengesizlik ve fiyatların düşüşlerine sebep oldu" dedi.
"DÜNYADA YAŞANAN KRİZ EN ÖNEMLİ ETKEN" İhracatçının tüm olumsuzluklara rağmen piyasalarını, müşterilerini arttırdığını belirten Doyran, böyle bir ortamda malzeme, tonaj artışımız pazarda daha etkin olduğumuz gösterdiğini kaydetti. Doyran, "Fiyat dediğimiz piyasada her zaman aynı seviyede kalmaz. Bu yükseliş trendinde de alçalış trendinde de olabilir. Bu günkü durumda Dünya piyasalarında kalitenin yükselmesine rağmen fiyatların böyle gerilemesi sadece dünya krizinden etkilenen bir olay. İç krizden dolayı dışarıya büyük bir talep var ama dünya ticaretindeki yerimiz az. Arz yüzde 5 oranında yani çok az. Bu gün mutlu olduğumuz nokta pazarı kontrol edebilmemiz pazara daha hakim olmamız" diye konuştu.
"TÜRKİYE - SURİYE İLİŞKİLERİ HIZLA GELİŞİYOR" Türkiye ile Suriye ilişkilerinde 4 sene içinde çok süratli gelişmelerin yaşandığını, şaşırtıcı rakamlara ulaşıldığını bildiren Doyran, Suriye'deki başarının salt özel sektöre değil, devlet, bürokrasi, sivil sektör işbirliği ile gerçekleştiğine değindi. Suriye ilişkilerde zamanlamanın çok iyi yapıldığına öne süren Doyran, "Türkiye'de ve dünyada yaşanan krizlerin ardından bu pazara yönelindi. Suriye'nin ithalat listeleri arasında 6. sıradaydık. 3'üncü sıraya çıktık. Dış ticaret açığımızda geçen seneye nazaran 100 milyon dolar civarında bir gerileme görüldü. Sattığımız malların cinsine baktığımız zaman, sanayi malları katma değeri yüksek mallarla dış ticaret açığını geriye çektik. İhracat ürünlerimizin sanayi ve kimyevi maddeler olması sevindirici. Bunun yanında geçen seneki 183 olan ihracat rakamı 382 milyona tırmandı.bu yüzde yüz bir gelişmedir. Görülen rakamlara baktığımız zaman yükseliş trendi devam ediyor" dedi.
"SURİYE ARAP ALEMİNE AÇILAN BİR KAPI"
Doyran , Suriye'nin Ortadoğu'daki hassasiyeti, Arap alemine açılan bir kapı olduğunun ihracatçılar tarafından bilinmesinin trendin yükselmesine sebep olduğunu belirtti. Suriye 500 milyon tüketici olan Arap Birliği'ne köprü ülke olduğuna dikkat çeken Doyran şöyle devam etti: "İki ülke arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla ortak serbest bölgeler tahsisi etmeliyiz. Türk sanayiinin tamamen temsil edilmesi bu bölgelerde. Arap ülkelerle ortak ilişkiler ticaretler kurarak menşee sorununu halletmek. Bu şekilde Avrupa'ya karşı avantaj sağlamış oluruz. Suriye bir kapı bu kapıyı çok iyi değerlendirmeliyiz."