Milletvekili Ağbaba, Kayısının Sorunlarını Dile Getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın sekreteryası tarafından yapılan açıklamada, Ağbaba'nın TBMM genel...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın sekreteryası tarafından yapılan açıklamada, Ağbaba'nın TBMM genel kurulunda kayısı ve üreticilerinin sorunlarını dile getiren konuşma yaptığı bildirildi.

"Kayısı ve kayısı üreticilerinin sorunları üzerine söz almış bulunuyorum. Sizleri ve izleyenleri saygıyla selamlıyorum. Pek çoğunuz için kayısı sıradan bir meyvedir. Ancak bir Malatyalı için kayısının bir meyve olmasından öte anlamları vardır. Çoğu Malatyalı'nın kayısıdan başka geçim kaynağı yoktur. Bu insanlar için kayısı her gün tüketilen ekmektir, her gün gidilen yoldur, okul parasıdır, hastane masrafıdır. Gelecek yılın umudunu bir kez daha yeşertecek mazottur, gübredir, ilaçtır. Bu insanlar için kayısı hayattır, onların yürekleri kayısı ile atar, umutları kayısı ile çiçek açar. Üreticiler, ağaçlarına bir yıl boyunca kendi çocuğu gibi bakarlar. Alın terlerini toprağa dökerler ve şansları yaver giderse, bir yılın sonunda Malatya köylüsünün çoğu, ancak bizlerin bir aylık maaşı kadar gelir elde ederler" diyen Ağbaba, açıklamasına şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kayısı Türkiye'nin ve dünyanın her köşesinde talep edilen ve severek tüketilen mucizevi bir üründür. Ama üreticisi mağdurdur. Ne yazık ki tarlada yaş kayısının fiyatı 20 kuruşa düşüyor. Ama marketlerde 5-6 liraya satılıyor. Kuru kayısı üreticiden 1 liraya alınıyor, 15-20 liraya satılıyor. Yani kayısı, Malatya'dan yok pahasına alınıyor, Türkiye'ye ateş pahasına satılıyor. İhraç ediliyor, devlet milyonlarca dolar kazanç sağlıyor; ama çiftçi bu rant çarkını kırıp kendi hakkını alamıyor. İşte bu kayısının felaketi, çiftçinin sefaleti oluyor. Kayısı üreticisi günden güne yoksullaşıyor, onlar cefa çekiyor, birileri sefa sürüyor. Kayısıyı felaketten, çiftçiyi sefaletten kurtarmak için çok basit önlemler yeterli olacaktır. Bu basit önlemlerle ve desteklerle Malatya'da kayısı sorunu diye bir şey kalmayacaktır. Üretici alnının terinin karşılığını alacaktır. Ama bu basit önlemler, sizin için çok çok basit olduğu için bunları yapmayacaksınız. Sizin büyük projeleriniz var. Sizin büyük projeleriniz, büyük hedefleriniz var. O projeler, o hedefler o kadar büyük ki içinde Malatya hatta Türkiye bile kayboluyor. Kayısı üreticisi mikroskopla bile gözükmüyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: