Milletvekili Aydın Kataınen ile görüştü

TBMM Finlandiya dostluk grubu başkanı Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın

TBMM Finlandiya dostluk grubu başkanı Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Finlandiya Başbakanı Jyrki Kataınen ile görüştü

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin AYDIN, geçtiğimiz aylarda TBMM’de yapılan oylama ile Türkiye- Finlandiya Dostluk Grubu Başkanlığına seçilmişti.

Doç. Dr. Kemalettin AYDIN, Finlandiya ile ikili ilişkileri geliştirmek, karşılıklı olarak ticaret hacmini artırmak, sosyal ve ekonomik projeler yürütmek ve Avrupa Birliği konularında çalışmalar sürdürmek üzere yüklendiği Dostluk Grubu Başkanlığı görevinde görüşmelerini sürdürmeye devam ediyor.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Kemalettin AYDIN Resmi ziyaretler için ülkemize gelen Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ve beraberindeki heyet ile birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in makamına çıkarak iki ülke ilişkileri hakkında ve güncel konularda görüşmelerde bulundular.

TBMM Başkanı ile yapılan görüşmede Başkan Çiçek "Bu ziyaretinizin başarılı geçmesini, iki ülke ilişkilerinde verimli bir sayfanın daha açılmasını temenni ediyorum. Türkiye'nin 1963'ten beri AB'ye üye olmak gibi bir politikası var. Ancak bugüne kadar bu gerçekleşmedi. Finlandiya'nın bu konuda bize verdiği destek takdirle karşıladığımız bir husustur. Türkiye'nin AB üyeliğinin hem Türkiye için hem AB için faydalı olacağına inanıyoruz.Üyelik iki tarafın da yararınadır. Özellikle Türkiye gibi halkının büyük kısmı Müslüman ama demokratik değerleri benimsemiş bir ülkenin AB'ye tam üye olarak katılımı çok anlamlı olacaktır. Biz, AB'ye üyelik konusunda kimse atıfette bulunsun istemiyoruz, bir özel talibimiz de yok. Hakkaniyet, ahde vefa ilkesi çerçevesinde işlem yapılmasını, sürecin bu şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Ancak bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye'nin müzakere edeceği başlık neredeyse kalmadı. Bir kısım blokajlar sebebiyle, iş tıkanmış durumdadır. Bu yetmiyormuş gibi 1 Temmuz'dan itibaren adanın tamamını haksız bir şekilde temsil durumunda olan ki bu AB'nin yaptığı en büyük hatalardan biridir, iç sorunların çözmemiş bir ülke tam üye olarak kabul edildi. Şimdi 1 Temmuz'dan itibaren onun dönem başkanlığını üstleniyor olması bu süreci büyük ölçüde dondurmuş olacaktır. Türkiye, AB'ye tam üye olamazsa ki, bunun dışında bir çözümü asla kabul etmez, dünyanın sonu değildir, Avrupalılar'ın da bunu bilmesi lazım. İlişkilerimize parlamento boyutunda da yoğunluk katmamız gerekiyor. Parlamentomuzda bir dostluk grubu var. Dostluk Grubunun değerli başkanı AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da aramızdadır. İnanıyorum ki Hükümetler düzeyinde sürdürülen bu çabalara parlamentoda destek verir” dedi.

Reklam
Reklam

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ise güncel konular hakkında fikir alışverişinde bulunmaktan zevk duyduğunu belirterek Türkiye ile Finlandiya arasındaki işibirliğinin iyi ve aktif olduğunu vurguladı. Gerçekleştirdikleri bu ziyaretin görüşmeler açısından verimli geçtiğini ve ilişkilere ivme kazandıracağını ifade etti.

Finlandiya Dostluk Grubu AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin AYDIN ise yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet’in binlerce yıllık tarihi geçmişi ile harmanlamış olduğu varlığında hep çözümden yana olduğunu uluslararası anlamda ikili ilişkiler geliştirilmesi için çalışmalarda bulunduğunu ve özellikle son on yıldaki AK Parti hükümetleri ile ekonomisi, sosyal alt yapısı, adalet ve kalkınma anlayışı ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığını 2023 hedefinin ise Dünya’nın en büyük on ekonomisinden biri olduğunu ifade etti ve Hükümetler arası yapılacak ve parlamentonun katılımı ile desteklenecek, fayda sağlayacağına inandığımız tüm çalışmalarda yer almaktan ülkemiz adına katkı sağlamaktan mutluluk duyarız” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz