Milletvekili Öz: AK Parti Döneminde Eğitim Bütçesi 39 Milyar TL'ye Çıktı

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, hükümetleri döneminde 2002'de 7,5 milyar TL olan Milli...

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, hükümetleri döneminde 2002'de 7,5 milyar TL olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, bu yıl 39 milyar TL'ye çıkarıldığını söyledi.

Milletvekili Öz, 2012-2013 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının bütün eğitim camiasına, okul idarecilerine, öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere hayırlı olmasını diledi. Hükümetleri döneminde eğitime yönelik yapılan çalışmalara değinen Öz, şöyle devam etti:

“AK Parti, 2002'de 7,5 milyar TL olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini, 2012'de 39 milyar TL'ye çıkardı. 2003-2012 yılları arasında hükümetimiz döneminde yaklaşık 170 bin yeni derslik inşa edildi. Böylece Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar sahip olduğumuz tüm dersliklerin üçte birini biz inşa ettik. 2003-2004 öğretim yılından itibaren ders kitaplarımız öğrencilerin sıralarına bedelsiz olarak konulmuş oldu. Dar gelirli aile çocuklarına giyim ve kırtasiye malzemesi temin edilmesi için 700 milyon liralık kaynak ayrıldı. Dar gelirli aile çocuklarına verilen ilk ve ortaöğretim bursları 9 kat artırılarak, 2002’de 12 TL olan burs miktarı 2012’de 117 liraya yükseltildi ve annelerinin hesabına düzenli olarak yatırıldı. Fatih Projesi ile okullarımızda yeni bir teknolojik devrim başlıyor. Bu okullardaki öğrencilere ve öğretmenlere yaklaşık 12 bin tablet bilgisayar dağıtıldı. Kara tahtayı tarihin tozlu raflarından kaldıran proje, 4 yılda tamamlanacak. 2012-2013 eğitim öğretim yılında her ilde pilot okullarda olmak üzere 40 bin tablet daha dağıtılacak. Bu proje ile emsalimiz olan ülkelere fark atacağız.”

Reklam
Reklam

Yeni eğitim sistemi ile ilk sezonun başladığına dikkat çeken Öz, “Artık okullarda isteyen ailelerin çocuklarına Hz. Peygamber’in (sas) hayatı ile Kur’an-ı Kerim dersleri seçmeli olarak alabilecekler. Yine 28 Şubat Dönemi’nin dayatması olan ve yıllardır meslek liselerinin kapanma noktasına gelmesine yol açan, sanayilerimizde ara eleman bulunamamasına sebep olan bütün uygulamalara da son verildi.” dedi.

Özel eğitime muhtaç bütün engellilerin rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini devlet tarafından karşılamaya başladıklarını anlatan Öz, eğitim gören özürlü sayısının 10 kat artırıldığını ifade etti. Üniversitelerde harç ödemesinin kaldırıldığını, burs ücretinin artırıldığının altını çizen Öz, “İlk ve ortaöğretimdeki öğrencilerimiz için 802 yeni pansiyon binası ve 974 adet spor salonu inşa ettik. Ayrıca, 6 bin 177 adet okul kütüphanesi ve 13 bin 937 yeni laboratuvar kurduk. 2002 yılında 45 TL olan aylık yüksek öğrenim bursunu 260 TL'ye yükselttik. Master öğrencilerimize 520 lira, doktora öğrencilerimize 780 lira veriyoruz. 2002'ye kadar üniversite öğrencilerine kredi ve bursları 3 ayda bir ödenirken aydan aya ödemeye başladık. Üniversitelerimizde bu yıldan itibaren harç ödemesi uygulaması kaldırıldı. Böylece üniversitelerde okuyan 1 milyon 500 bin öğrenci harç ödemeden ücretsiz eğitim görecek. 2002’de 81 ilin 41’inde üniversite yoktu. Artık üniversitesi olmayan il kalmadı. 2002’de devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısı 76 iken, kurduğumuz 92 yeni üniversite ile bu sayı 168’e yükseldi.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“MALATYA’DA EĞİTİM ALTYAPISI İYİ DÜZEYDE”

Milletvekili Öz, Malatya'nın okullaşma oranı, derslik sayısı ve sınıf başına düşen öğrenci sayısının Türkiye ortalamasına göre iyi seviyede olduğunu bildirdi. Buna rağmen sınavlarda başarı düzeyinin düşük olduğuna dikkat çeken Öz, “Malatya’nın son yıllardaki SBS ve LYS sonuçlarına baktığımızda ise başarının düşük olduğunu görüyoruz. Bunun da sebeplerini çok iyi analiz etmemiz, nerede hata varsa düzeltmemiz gerekiyor. Herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Yeni eğitim öğretim yılında bunun sebeplerini bulup çözümlerini tartışırsak eğitimdeki başarı uzun vadede her alanda başarıya dönüşecektir. Azmederek, varsa sorunları çözerek, daha çok çalışarak Malatya’nın eğitim alanında başarısını yükseltmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: