Milletvekillerinin yüzde 26'sı sigara içiyor

ANKARA (İHA) - Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, milletvekilleriyle sigara kullanımı konusunda anket yaptı. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, ankete göre milletvekillerinin yüzde 26'sının sigara kullandığını belirterek, sigara içenlerin yüzde 43'ünün, sigara yasağının genişletilmesini öngören yasa yürürlüğe girdikten sonra sigarayı bırakmayı düşündüğünü açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, asistan ve öğrencilerinden oluşan bir ekip, milletvekilleriyle 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan kapalı alanlarda sigara kullanımının yasaklanmasına ilişkin kanunla ilgili anket yaptı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek anket sonuçlarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Anket çalışmasının sigara kullanımı konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydeden Erdöl, ankete 246 milletvekilinin katıldığını belirtti. Anket sonuçlarına göre milletvekillerinin yüzde 26'sının sigara içtiğini ifade eden Erdöl, sigara kullananların yüzde 22'sinin her gün düzenli sigara içtiğini, yüzde 4.5'inin ise zaman zaman sigara içtiklerini kaydetti. Erdöl, toplumun geneline göre bunun düşük bir oran olduğunu söyledi. 25 yaşından sonra sigara başlayanların oranının yüzde 11
olduğunu belirten Erdöl, sigara içen milletvekillerinin yüzde 90'a yakınının ise 25 yaşın altında sigaraya başladıklarını kaydetti. Erdöl, sigara içen milletvekillerinin yüzde 6.1'inin, sigaraya 7-12 yaş arasında başladıklarının ortaya çıktığını ifade etti. Erdöl, bu sonucun, toplumda problemin ne derece ciddi olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

SİGARA İÇEN MİLLETVEKİLLERİNİN YÜZDE 80'İ YASAĞA UYACAK Sigara içen milletvekillerinin yüzde 43'ünün, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigarayı bırakmayı düşündüklerini bildiren Erdöl, milletvekillerini toplumun aynası olarak gördüklerini belirterek, halk arasında gezdiklerinde de yasanın uygulanmaya başlanmasının ardından sigaraya bırakmayı düşünenlerin sayısının fazla olduğunu gördüklerini anlattı. Sigara içenlerin yüzde 58.9'unun, sigaranın kendi sağlığını etkilediğini bildiğini söyleyen Erdöl, "Bilinçli bir içici toplumumuz var" dedi. Erdöl, ankete katılan ve sigara içtiğini söyleyen milletvekillerinin yüzde 80'inin, bir yere gittiğinde yasağın hatırlatılması halinde buna uyacağını söylediğini anlattı. Erdöl, ankete katılan milletvekillerinin yüzde 90'ının ise yasaya katkı verdiğini söylediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

YÜZDE 57'Sİ LOKANTA VE KAHVEHANELERDEKİ YASAĞI DESTEKLİYOR Milletvekillerinin yüzde 88.6'sının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumlarda sigaranın yasaklanmasının uygun olduğunu düşündüğünü açıklayan Erdöl, lokanta, kahvehane, kafe gibi yerlerde yasaklanmasının doğru olduğunu düşünenlerin oranının ise yüzde 57.6 olduğunu kaydetti. Milletvekillerinin tamamına yakınının sigara reklamlarının yasaklanmasını olumlu bulduğunu açıklayan Erdöl, sigara içen ve içmeyen milletvekillerinin hemen hemen hepsinin, 'çocuğunuz sigara içerse tepkiniz nasıl olurdu?' sorusuna, 'çok üzülürüm, bıraktırmaya çalışırım' cevabını verdiğini ifade etti. Sigara içen kadın ve erkek milletvekili oranlarında fark olmadığını belirten Erdöl, sağlıkçı milletvekillerinin ise, toplumdaki sağlıkçılara oranla daha az sigara içtiklerini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcebe ise anketi yüzyüze görüşme tekniği ile yaptıklarını, ulaşabildikleri milletvekili sayısının 246 olduğunu belirtti. Yurt dışında ve yurt içinde görevli olan ve yönetici kademesinde bulunan milletvekillerinin ankete katılmadığını kaydeden Özcebe, bazı milletvekillerinin ise sigara içtikleri için ankete katılmak istemediklerini söyledi. 1998 yılında yapılan ve 64 milletvekilinin katıldığı anket sonucunda milletvekillerinin
yüzde 27'sinin sigara kullandıklarının ortaya çıktığını hatırlatan Özcebe, son ankette ortaya çıkan sonucun da çok farklı olmadığına işaret etti. Milletvekilleri arasındaki sigara kullanım oranının, topluma göre biraz daha az olduğunu vurgulayan Özcebe, sigarayı hiç denemeyenlerin oranının yüzde 47.3 olduğunu, yüzde 50'den fazlasının yaşamının bir döneminde sigara kullandığının ortaya çıktığını söyledi. Özcebe, ankete katılan milletvekillerinin yaş ortalamasının 51 olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Milletvekillerinin sigara içilmesi için Meclis'te özel bir alan talep ettiklerini söyleyen Özcebe, bunu hem sigara içen, hem içmeyen milletvekillerinin istediğini, ilk uygulama olarak özel bir alanın tahsisine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Meclis'teki odalarda sigara içilmesiyle ilgili sıkıntı bulunduğunu belirten Erdöl, milletvekillerinin çoğunluğunun bu konuda müsamahalı olabileceklerini söylediklerine işaret etti. Milletvekillerinin bunu karşılıklı saygının bir gereği olarak gördüklerini belirten Özcebe, bu anlayışın kırılması gerektiğini vurguladı. Özcebe, lokanta, kafe, kahvehane gibi yerlerde sigara yasağını destekleyenlerin oranının yüzde 57 civarında kaldığına işaret ederek, bu mekanların müşteri potansiyelinin etkileneceği endişeleri bulunduğuna dikkat çekti. Özcebe, yasağın uygulanmasından sonra bu mekanlara sigara içmeyenlerin de gideceğini, dolayısıyla müşterilerin azalmayacağını ifade etti. Özcebe ayrıca, sigarayı bırakmak isteyen milletvekillerine tıbbi ve bilimsel yönden yardım yapılabileceğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Basın toplantısının sonunda Erdöl ve Özcebe, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 246 milletvekilinin partilere göre dağılımının sorulması üzerine Özcebe, anket yapılırken milletvekillerine hangi partiye mensup olduklarının sorulmadığını, milletvekillerinin isimlerinin de alınmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın etkisiyle sigarayı bırakan milletvekillerinin oranının sorulması üzerine Erdöl, ankette yer alan bu sorunun etik olarak AK Parti milletvekillerine sorulması gerektiğine işaret etti. Erdöl, ankette parti ismi sorulmadığı için bu soruya verilen cevapların değerlendirilmeyeceğini bildirdi. Erdöl, bir soru üzerine yasaya katkı vermediğini söyleyen milletvekillerinin oranının yüzde 11 olduğunu, ancak bunların çoğunluğunun Genel Kurul'da bulunamadıkları için yasaya katkı veremediklerini
bildirdi.

Erdöl, yasaya uymayan milletvekillerine nasıl bir yaptırım uygulanacağı sorusu üzerine, "Yasayı çıkaran milletvekillerimiz buna da uyacaklardır. Milletvekillerinin topluma iyi rol model olma arzusunda oldukları düşüncesindeyim" dedi.

Reklam
Reklam

ERDÖL: "ALIŞVERİŞ MERKEZİNDEKİ LOKANTALARIN STATÜSÜ AÇIĞA KAVUŞTURULMALI" Erdöl, sigara yasağının alışveriş merkezlerinin içindeki lokanta ve barlarda nasıl uygulanacağının sorulması üzerine buna ilişkin düzenlemenin, hazırlanacak bir yönetmelik veya genelgeyle yapılacağını ifade etti. En basit formülün, koku ve duman çıkmayacak şekilde bir düzenleme yapılması olduğunu vurgulayan Erdöl, bu lokantaların yasak kapsamında da değerlendirilebileceğini belirtti. Erdöl, bu lokantaların alışveriş merkezlerinin kapsamında mı yoksa ayrı bir lokanta olarak mı değerlendirileceği konusunun açıklığa kavuşması gerektiğini söyledi.

Prof. Özcebe de, ankete katılan milletvekillerinin sigarayla ilgili daha çok hangi rahatsızlıklardan şikayet ettiklerinin sorulması üzerine, sigara içen milletvekillerinin yüzde 40'ında solunum sistemi, yüzde 40'ında ise dolaşım sistemi yakınmaları bulunduğunu bildirdi. Özcebe, sigarayı bırakan milletvekillerinden yüzde 27.6'sının, son 1 yıl içinde sigarayı bıraktıklarını söylediğini açıkladı.

Reklam
Reklam