Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehir'de

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile görüşmesinde, "Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile görüşmesinde, "Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız nedeniyle Kosova, bizim için her zaman özel bir yere sahip" dedi.

Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Eskişehir'e gelen Avcı, Polisevi'nde, Konuk Bakan Buja ile görüştü.

Avcı, görüşmede yaptığı konuşmada, Anadolu Üniversitesi ile Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasındaki engelli öğrencilerin eğitimine yönelik iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diledi.

Reklam
Reklam

Türkiye-Kosova ilişkilerinin sadece devletten devlete değil, halklar arası ilişkiler olarak çok önemli olduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız nedeniyle Kosova, bizim için her zaman özel bir yere sahip. Gerek Kosova'daki Türk asıllı vatandaşlarımız gerekse Türkiye'deki Kosovalı kardeşlerimiz, aramızda çok canlı bir köprü vazifesi görüyor. Ülkemiz, en genç ülke olarak nitelenen Kosova'yı, bağımsızlığı ve egemenliği hak eden bir halkın haklı mücadelesi sonucu doğan bir devlet olarak görüyor."

Avcı, dost ve kardeş ülke Kosova'nın, kısa süre içinde eğitim, kültür, ekonomi alanlarda diğer ülkelerle ciddi anlamda diyaloğa girerek ilişkileri geliştirmesinin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2010 yılında kendisinin de hazır bulunduğu Priştine'de açılışlar yaptığını anımsatan Avcı, Kosova'da ilköğretim ve lise düzeyinde bazı okullarda Türkçe eğitim verilmesinden ayrıca mutluluk duyduklarını vurguladı.

Buja'ya, Kosova'da okutulan tarihi kitaplardaki bazı konuların tarihe yakışır bir biçimde düzenlenmesine yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür eden Avcı, "Türkiye'deki ziyaretinizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2010 yılında bakanlıklar arasında imzalanan eğitim protokolü, geçen hafta Meclisimizden geçti. Böylece artık, kanun hükmünde bir protokole dönüştü. Bu çerçevede inşallah bundan sonra ilişkilerimiz daha da derinleşerek devam edecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuk Bakan Buja da, Türkiye'ye her gelişinde kendisini ülkesinde gibi hissettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kosova'yı tanıyan ilk ülke olduğunu ve ülkesinin gelişmesi için büyük destek verdiğini altını çizen Buja, şunları kaydetti:

"Kosova'daki Türkler ve Türkiye'de yaşayan Arnavutlar, bizi bağlayan unsurlardır. Eğitim alanında daha çok gelişmeye ihtiyacımız var. Anadolu Üniversitesi ile yarın yapılacak anlaşma, buna hizmet edecek. Kosova'daki öğrencilerin Türkiye'ye gelip, yüksek lisans ve doktora yapması çok önemli."

Buja, tarih kitaplarındaki değişikliklerin kendileri için büyük sorunlara neden olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"Bu konuyu, gerektiğinden fazla büyüttüler. Sizden önceki bakanla gelişen anlaşmalarda, zaten tarihi değiştirmeyi kararlaştırmadık. Sadece yapılan yanlışlıkları değiştirmek için anlaşmalar yaptık. Sadece bu iletişim sorununu halledelim diye... Belirli küçük şeyleri değiştirmek için bu anlaşmalar gelişti. Bu, farklı bir şekilde yansıdı. Devamlı olarak bunu izah etmek zorunda kaldık. Tüm alanlardaki eğitim kitaplarımızda değişiklikler yapmak durumundayız. Destekleriniz için teşekkür ediyoruz."

Reklam
Reklam

Görüşmede, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can da hazır bulundu.

Muhabir: Oktay Özden

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz