Milli Piyango da ihale yakın

Ankara (AA)- Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Milli Piyango İdaresinin özelleştirmesinde 15 Ekim'e kadar, ihaleye çıkılacağını bildirdi. Kilci, Milli Piyango İdaresinin özelleştirme sürecinde, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) kararının tamamlandığını ve şu anda Şans Oyunları Lisansının Verilmesi Hakkında Yönetmelik üzerinde çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki hafta içinde yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Söz konusu özelleştirme için, Rekabet Kurulundaki çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade eden Kilci, "Milli Piyangoda, Ekim 15'e kadar ihaleye çıkarız" dedi.
Özelleştirme yöntem ve süresine ilişkin olarak da Kilci, konunun tam anlamıyla netliğe kavuşmadığını ancak, büyük ihtimalle 10 yıl süre ile lisans hakkının devri şeklinde ihale sürecinin gerçekleşeceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Kilci, yatırımcıya bırakılacak olan yüzde 16'lık hasılatın oranının sabit olacağını kaydederek, "Biz bunun karşılığında 10 yıllık lisans bedelini bir seferde alacağız" dedi.

-Köprü ve otoyollar-
Kilci, köprü ve otoyol özelleştirmesiyle ilgili olarak, ekim ayında ilgili yasanın çıkmasını beklediklerini bildirdi. "Yasaya öncelik sağlayabilmek için, gerekli çalışmaları Sayın Bakan'ın katkısı ve yardımlarıyla yapacağız" diyen Kilci, ekim ayı içinde yasanın bütçe çalışmalarına başlanmadan önce çıkması durumunda, köprü ve otoyol
özelleştirmelerinde ihale sürecini 2008 yılı içinde başlatabileceklerini söyledi.

-Krizin etkisi-

Metin Kilci, dünyada yaşanan krizin Türkiye üzerindeki en belirgin etkisinin, kredi piyasalarındaki daralma olarak ortaya çıkacağını belirtti.Büyük bir mali kriz etkisinin beklenmediğini kaydeden Kilci, finansman bulma imkanının eskisine göre çok daha zor olacağını söyledi. Gerek maliyet, gerek bulma zorluğu itibariyle özelleştirme işlemlerinin finansmanın da bir ölçüde etkileneceğini kaydeden Kilci, "Bu kaçınılmaz, ancak bizim özelleştirmeyi öngördüğümüz sektörler, diğer sektörlerden farklı nitelik arz ediyor. Örneğin, elektrik sektörü. Büyük ölçüde reel sektörün kendi birikimlerini, öz kaynaklarını kullanmak suretiyle finansmanın söz konusu olduğu bir sektör. Tabii yine dış finansman kuşkusuz gerekecek ama bu finansman krizinden özelleştirme sektörünün daha az etkileneceğini düşünüyorum. Ancak, banka özelleştirmeleri veya finans sektöründeki diğer özelleştirmelerde, uluslararası gelişmelerin etkisi daha fazla hissedilebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam