İki grubun katıldığı Milli Piyango ihalesinde yatırımcılar açık artırmada komisyonun istediği 1.6 milyar dolarlık rakamı yükseltmedi. Komisyon ihalenin iptal edildiğini açıkladı.
Yılın ilk büyük özelleştirmesi olan Milli Piyango ihalesi başladığı gibi bitti ve iptal edildi.
Milli Piyango İdaresi'ne ait olan şans oyunları lisansının 10 yıl süreyle verilmesine ilişkin özelleştirme ihalesinde kapalı zarfla tekliflerin açılması sonrasında 1 milyar 622 milyon dolardan açık artırmaya geçildi.
İki grup da açık artırmaya katılmazken, ihale komisyonu ihalenin teknik olarak sonuçlandığını açıkladı.
İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter, "Bizim rakamımıza yaklaşılmadı, gerekli değerlendirmeyi yapacağız" açıklamasını yaptı. Bu açıklama ihalede açık artırma sürecinin verilen en yüksek tekliften değil komisyonun belirlediği rakamdan başladığını ortaya çıkardı.
Bu açıklamadan yaklaşık 15 dakika sonra İhale Komisyonu katılımcıların tekliflerini artırmadığını ve ihalenin iptal edildiğini açıkladı.
YAŞAR: HİÇ BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞMADIM
İhaledeki karmaşık durumu değerlendiren Eski Özelleştirme İdaresi Başkanı Süleyman Yaşar, "Hatalı bir yöntem izlendi. Tekliften çıkan rakam şudur, bizim istediğimiz şudur denmeliydi. Büyük bir hata yapıldı. Daha önce hiç böyle bir olayla karşılaşmadım." diye konuştu.
OPAP: YAŞANANLARA ŞAŞIRDIK
OPAP CEO'su Christos Hadjiemmanuil da yaptığı açıklamada "Milli Piyango'nun gelirleri ve yatırımcılara hasılattan verilecek pay dikkate alındığında İhale Komisyonu'nun belirlediği rakam bizim beklentilerimizin çok üzerinde. Komisyonun istediği rakam makul değil. Yaşananlara şaşırdığımızı söyleyebilirim. Bu sürece ilgimiz sürecek, komisyonun kararını bekliyoruz" dedi.
İhaleye iki grup teklif vermişti. Teklif veren yatırımcılar, Tepe İnşaat Sanayi A.Ş ile Turkcell A.Ş iştiraklerinden Turktell Bilişim Servisleri A.Ş'nin oluşturduğu Şans Oyunları Yatırım Holding A.Ş. ile Avrupa'nın en büyük bahis oyunları şirketi Yunan OPAP S.A.-Doğuş Grubu-Fina Holding-Alarko'nun oluşturduğu ortak girişim grubu olmuştu.
Milli Piyango ihalesi için mali ve teknik kriterleri karşılayan ve ön yeterliliği alan Doğan Şirketler Grubu Holding AŞ - Lottomatica S.p.A ortak girişim grubu, Intralot S.A. Integrated Lottery Systems and Services ile Österreichische Lotterien GmbH grubu teklif vermemişlerdi.
Doğan Holding ve Lottomatica, konjonktürün uygun olmaması nedeniyle ihaleye teklif vermeyeceklerini açıklamışlardı. Ancak, Lottomatica lisans almak yerine şans oyunları faaliyetlerine yatırım yapmayı daha uygun bulduklarını, özelleştirme ihalesini kazanacak konsorsiyuma hizmet ve teknoloji sunmaya hazır olduklarını belirtmişti.
RAKAMLARLA TALİH KUŞU
Bu ay içinde ihale sürecinin tamamlanması beklenen Milli Piyango İdaresi, son 5 yılda şans oyunlarıyla vatandaştan 6 milyar 211 milyon 557 bin lira topladı.
2003-2007 döneminde İdare, düzenlediği şans oyunlarından 6 milyar 211 milyon 557 bin lira hasılat elde ederken, Milli Piyangonun bu dönemdeki diğer gelirleri de 372 milyon 760 bin lira oldu. Böylece, 5 yıllık süreçte, Piyangonun toplam geliri 6 milyar 584 milyon lirayı aştı.
Talih Kuşunun 5 yıllık hasılatı döviz bazında da 4 milyar 475 bin dolar olarak gerçekleşti.
Milli Piyango İdaresi, söz konusu dönemde 2 milyar 616 milyon 155 bin lira ikramiye ödedi. 1 milyar 639 milyon 458 bin lirası Hazineye, 1 milyar 527 milyon 567 bin lirası da diğer kamu kuruluşlarına olmak üzere kamuya 3 milyar 167 milyon 26 bin lira kaynak aktardı.
Böylece döviz bazında 1 milyar 887 milyon dolar ikramiye dağıtıldı, kamuya da 2 milyar 276 milyon dolar kaynak sağlandı.