Milli Piyango özelleştirmesinde ön koşul değişikliği

Milli Piyango'nun hasılat paylaşımı modeli ile özelleştirmesi için belirlenen ön koşul kriterlerinde değişikliğe gidildi. Buna göre ihaleyi kazanarak lisans alma ön koşulları arasında yer alan, şans oyunları lisansına konu işlemlerden yasaklı olma kriteri kaldırıldı. Milli Piyango'nun değerinin Bakanlar Kurulu onayı ile belirlenmesi düzenlemesinden de vazgeçildi.

Maliye Bakanlığı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nün, 15 Ekim tarihli "Şans Oyunları Lisansının Verilmesi, Lisansa Konu Faaliyetlerin Düzenlenmesi Ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te değişiklik yapan düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Reklam
Reklam

Eski düzenlemede lisans verilebilecek verilme koşullarında, "İhale tarihinden önceki son beş yıl içinde lisansa konu faaliyetlerinin yasaklanmış veya kısıtlanmış olmaması ya da yasaklanmış veya kısıtlanmış kuruluşlarda yüzde on veya daha fazla paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması ya da bu kuruluşlarda yönetim kurulu başkan ve üyesi, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve benzeri üst yönetim kademelerinde tüzel kişiliği idare ve temsile yetkili olarak görev yapmamış olması, çalışan olarak lisansa konu faaliyetlerinin yasaklanması veya kısıtlanmasına neden olan işlemlerde sorumluluklarının tespit edilmemiş olması" düzenlemesi yapılmıştı.

Yenisinde ise bu hüküm değiştirilerek, "Lisans verilebilecek tüzel kişiliğin en az yüzde 10 hissesine sahip ortaklarından birinin, ihale ilan tarihinden önceki son yedi yıl içinde, şartnamelerde belirlenen sayıda terminalden oluşan satış ağına sahip şans oyunları sistemi üzerinden lisansa konu şans oyunlarının ve/veya benzer işlerin asgari iki yıl süre ile tek sözleşmeye dayalı ve kesintisiz olarak operatörlüğünü yapmış, bu kapsamda, şartnamelerde belirlenen sayıda çevrimdışı ve/veya çevrimiçi oyunu tertip etmiş ve şartnamelerde belirlenen tutarda yıllık hâsılatı gerçekleştirmiş olması ve bu hususları şartnamelerin ilgili hükümlerine göre belgelendirmesi esastır" ibaresine yer verildi.

Reklam
Reklam

DEĞERİ BAKANLAR KURULUNUN ONAYLAMASINDAN VAZGEÇİLDİ

Ayrıca eski düzenlemede yer verilen, "İhale, Komisyon tarafından belirlenen ve Bakanlar Kurulunca onaylanan lisans değerinden düşük olmamak ve ihale dokümanında istenilen diğer şartları sağlamış olmak kaydıyla lisans süresince hasılattan ve diğer gelirlerden alacağı pay karşılığında en yüksek bedeli teklif eden teklif sahibi üzerine bırakılır ve Komisyonun ihale sonucuna ilişkin nihai kararı, Özelleştirme Yüksek Kurulunun onayına sunulur" ifadesi yerini, "İhalenin sonucunda 4046 sayılı Kanun çerçevesinde Komisyonun vermiş olduğu nihai karar, Özelleştirme Yüksek Kurulunun onayına sunulur" ifadesine bıraktı.
Böylece Bakanlar Kurulundan değer onayı alınmasından vazgeçildi.

Bakanlar Kurulundan değer için onay alma süreci, geçmişte Türk Telekom'da olduğu gibi büyük özelleştirmelerde uygulanıyordu. Böylece bürokratik kesim doğrudan sorumlu olmaktan çıkarken, siyasetin müdahalesi daha öncelikli oluyordu. (ANKA)

Reklam
Reklam