Milli Prodüktivite Merkezi'nden açıklama

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, cumhuriyet tarihinden bu yana gerek devlet sektöründe gerekse özel sektörde yaşanan verimsizlik nedeniyle Türkiye'nin borcunu 2'ye, 3'e katlayacak bir kaybın meydana geldiğini söyledi.

Deryal, bugün özel ve devlet sektöründe ciddi manada verimsizlik bulunduğunu kaydetti. Verimlilik olgusunun kişinin kendisinden başladığını anımsatan Deryal, "Türkiye'de özelleştirme çalışmaları ile özel sektörün eline geçen devlet kurumları kesinlikle yarı yarıya istihdam yaratılarak aynı işi daha iyi bir şekilde yapabiliyor. Bunun tek bir açıklaması vardır o da verimliliktir. Verimlilik olgusu öncelikle kişilerin kendilerinden başlar. Daha sonra büyüyerek aile, çevre ve bütün her kesime yayılması gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Dünyada artık üretimin çok kolaylaştığını ifade eden Deryal, "Pazarlamak ve müşteri bulmak artık çok zorlaştı. İkincisi de yeni katma değer yaratıcı şeyler, ancak mevcutların biraz daha ıslah edilmesi ile mümkündür. Hele hele bizim gibi geri kalmış ülkelerde verimliliği artırmak belki de 10 tane 20 tane fabrika yapmak gibi artı değer sağlayacaktır. Bir fabrikada 100 kişiyle 100 katma değer sağlıyorsanız bunu 50 kişiye düşürerekten o 100 liralık katma değeri yakalayabiliyorsanız veya 200 liraya çıkarabiliyorsanız o zaman Türkiye'nin şu andaki mevcut üretim kapasitesini veya ekonomik yapısını en az iki misline çıkarmanız mümkün olabilecektir" diye konuştu.
Özel sektörün verimlilik açısından kendisini stabilizelikten kurtarabilen bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Deryal, şunları kaydetti:

"Belki göreceli ifade olabilir, ancak ben şuna inanarak söylüyorum ki cumhuriyet tarihi boyunca verimsizliğin bedeli, Türkiye'nin borcunu 2'ye 3'e katlayacak boyutlara ulaşmıştır. Devletin yapısı maalesef çok hantal. Bugüne kadar uyguladığımız verimlilik projesinin yüzde 90'ını özel sektör ile birlikte yapmaktayız. Bütün illerde sanayi ve ticaret odaları ile birlikte yürüttüğümüz için de esnaf ve tüccar da bu projeye dahil olmaktadır. İnşallah bu verimliliği yavaş yavaş devlet sektörüne de özellikle belediyelere ulaştırmaya çalışıyoruz."

Reklam
Reklam

Verimliliğin mutlaka devlet politikası haline getirilmesi gerektiği görüşünü savunan Deryal, "21. yüzyılda at koşturacaksak, birileriyle yarışacaksak ve bir kulvar atlayacaksak mutlaka verimliliğimizi artırmak mecburiyetindeyiz. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor. Bu sadece ilgili kuruluşların yapacağı bir şey değil. Verimlilik hadisesini bütün birimlerimize işlememiz lazım. Okullarda ders kitabı haline dönüştürmemiz lazım. Eğitim olgusu ile işlememiz gerekir" şeklinde konuştu.