Milli Savunma Bakanı: "Af sözkonusu değil"

ANKARA (ANKA) – Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bakanlığının 2008 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorusu üzerine, bir affın gündemlerinde olmadığını söyledi.

Gönül, "Bir af elbette sözkonusu değil. Bugün için böyle bir kanun çıkarsa, Adalet Bakanlığı çıkaracak. Adalet Bakanı da açıkladı sanıyorum, böyle bir çalışmanın olmadığını… Bakanlar Kurulu'nda da bu konuda görüşülmemiştir" dedi.

Gönül, buna karşılık SHP ve MHP'li koalisyonlar döneminde ikişer kez bu yönde kanun çıkarıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Gönül, geçmişte, topluma kazandırma, eve dönme gibi adlarla sekiz tane kanun çıkarıldığını söyledi. Gönül, 1985 yılında Özal Hükümeti, 1988'de yine Özal Hükümeti, 1990'da Akbulut Hükümeti, 1992'de DYP-SHP koalisyonu, 1995'te yine DYP-SHP koalisyonu, 1999'da DSP-MHP-ANAP koalisyonu, 2000'de yine DSP-MHP-ANAP koalisyonunun böyle bir kanun çıkardığını belirtti. Gönül'ün bu sözlerini AKP milletvekilleri tarafından uzun süre alkışlandı.
Gönül, 2003 yılında da Gül Hükümeti'nin böyle bir kanun çıkardığını ifade etti.

-"ÇOK POPÜLİST SINIR ÖTESİ"-

Gönül, 12 Nisan'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, "sınır ötesi harekat faydalı olur" dediğini ancak Hükümet olarak kendilerinin bunun seçim öncesi "çok popülist" bir yaklaşım olarak görülebileceği gerekçesiyle bu kararı o tarihte olmadıklarını söyledi.

Gönül, tezkerenin uygulanması için 17 Ekim'den Kasım'a kadar neden beklenildiği sorusuna karşılık, "Hükümet ile Genelkurmay arasında uygulamaların prensipleri konuşuldu, bir mutabakata ulaşılması için beklenildi" dedi.

Reklam
Reklam

-"ABD ÜZERİMİZDEN DÖRT BİN SORTİ YAPTI"-

Gönül, 2003 yılı 20 Mart ve 7 Ekim tezkerelerinin sınır ötesi harekatla ilgili olmadığını söyledi. Gönül, bunların koalisyon kuvvetlerinin planladıkları şekilde meseleyi yürütememeleri üzerine, özellikle 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinden sonra, 20 Mart'taki "over flight" müsaadesi olduğunu belirtti.

Gönül, "ABD kuvvetleri, Türkiye üzerinden kuzey Irak'a biz müsaade etmediğimiz için karadan asker götürememişlerdi, over flight'ı verdik ve bunun sayesinde ABD kuvvetleri, dört bin üç yüz sorti yaptılar üzerimizden" dedi.

Gönül, 7 Ekim tezkeresinin ise, Türk askerinin kuzey Irak'ta koalisyon güçlerine yardım etmesi için çıkarıldığını ancak bu tezkerenin uygulanmasında sıkıntı olduğunu vurguladı.

Gönül, Türkiye'nin kuzey Irak'ı istemesine karşılık, Amerikalıların en sıkıntılı yeri teklif ettiklerini ve bu yüzden uygulanamadığını bildirdi.