Milli Savunma Bakanı Sivas’ta Çeşitli Temaslarda Bulundu

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Terör sorunu sadece bugünün sorunu değildir" dedi.Milli Savunma Bakanı İsmet...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Terör sorunu sadece bugünün sorunu değildir" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ilk olarak Sivas’ta görev yapan mahalle muhtarları ile kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Yılmaz burada muhtarların sorunlarını dinledi. Bakan Yılmaz daha sonra Müstakil Sanayici İş adamları Derneği başkanlığına seçilen Av. Mustafa Coşkun’u ziyaret ederek hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Bakan Yılmaz Coşkun’a yeni görevinden başarılar diledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz daha sonra 4 Eylül Barajı ve çevresinde incelemelerde bulundu. Bakan Yılmaz burada eline küreği alarak fidan dikti. Bakan Yılmaz daha sonra Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen AK Parti Sivas İl Başkanlığı’nın Nisan Ayı İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.

Reklam
Reklam

Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, “Ülke gündemimizin ilk sıralarında terör ve onun oluşturduğu sorun yer almaktadır. Bu problemi çözmeden büyük Türkiye idealinde mesafe alamayız. Bu sorun sadece bugünün sorunu değildir. Terörün en görünür tarihte olduğundan bu yana 30 yıl geçti ama bilin ki bunun 30 yıldan öncesi de var. Belki de yüz yıldan daha öncesi var. 30 yılda 40 binden fazla insan bu ülkenin evladı hayatını kaybetti. Maddi kayıp ise hesaba gelemeyecek kadar büyük bu mücadelenin ülkeye faturasının en az 300 milyar dolar olduğunu söyleyenler var. Bu rakamın 400-500 milyar dolar olduğunu söyleyende var. Gerçek miktar hangisi olursa olsun bir ülke için bu miktar çok fazla terör nedeniyle kaybettiğimiz bu miktar batık durumda olan orta büyüklükte bir ülkeyi yüze çıkaracak bir seviyede bu para yatırım için harcansa işsizlik kalmaz herkese iş her köye de yol olur” dedi.

Terör nedeniyle yaşanan acılara da değinen Bakan Yılmaz, “Terör nedeniyle anaları dinmeyen gözyaşları var, öksüz kalan çocukları feryadı baba hasreti var. Ülkenin maddi kaybını hesap etmek kolay ya ülkenin toplam acısını nasıl hesap edeceğiz. Ülkenin her tarafından terör yüzünden hayatını kaybetmiş gencecik insanların mezarları var. Yetim kalan çocuklar, dul kalan eşler, yüreği yanan analar babalar bunları ölçebilmek mümkün mü? Şimdi çözüm zamanı 75 milyon bir arada birlikte yaşayacağız. Bu ülkenin her köşesini ve bu ülkede yaşayan herkesin huzura ihtiyacı var. Bu süreçte sorumluluk sahibi herkes özenle hareket etmeli, seçeceği kelimelere dikkat etmeli bu dil her halükarda ayrıştırıcı ve kışkırtıcı olmamalı bazıları Türk’ü bir etnik kimlik zannetmekte Türk etnisitesini öne çıkarmaya çalışmakta iki yanlış bir doğru yapmaz. Birisi Kürt etnisitesini öne sürüyor diye bir başkası Türk etnisitesini ileri sürmesi doğru olmaz her ikisi de yanlıştır iki yanlış bir doğru yapmaz. Bu ülke benim diyen ben Türk’üm diyen kimsenin kültür havzasında özellikle bu topraklarda yaşayan hiç kimseye öfkelenmemesi dışlayıcı olmaması gerekir. Türklerde etnik bilinç uyandırmak, Türkleri Kürtlerden ve bu topraklarda yaşayan başka unsurlardan ayrıştırmak öncelikle Türklüğün çatı değer olduğu gerçeğine aykırıdır ve bu değere en başta zarar verir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduklarını belirten Bakan Yılmaz ”Bu yolun sonu etnik ayrımcılığa saf soy ve ırk arayışına götürür Türk milleti kapsayıcı nüfus yapısı ve asırlardan beri devletin kurucu unsuru olması nedeniyle hep farklı etnik, dini, mezhebi kendinden bilmiştir. Türkiye özgüven sorununu aşarsa kim olduğunu ve neler yapabileceğini düşünerek hareket ederse büyür. Kürde hak vermenin Türkün hakkını daraltmayacağına idrak ederse güçlenir. Büyüdükçe ve güçlendikçe de bu ülkenin bütünlüğünü de risk altında olmadığını da görecektir. Bir değişim ve dönüşüm süreci içerisindeyiz bu süreç içerisinde devlet ve toplum arasında ilişkiler yeni bir yapıya dönüştükçe toplum kendi farklılıklarını kendi zenginliklerini ifade fırsatı yakaladıkça bin yıllık birikimiyle toplumsal merkez harekete geçtikçe büyük Türkiye ideali ivme kazanacaktır. Eskiden ülkeyi yönetenler bir copla, bir silahla bu ülkeyi yönetiyordu. Toplumun talebi de üzerimizden bu cop baskısını kaldırın jandarma baskısını kaldırın başka bir şey istemiyorum diyorlardı şimdi o dönemler geçti. Millet kendi farklılığının ve zenginliğinin hepsini ifade ediyor buna da saygı duymak lazım demokratik Türkiye budur, çok seslilik budur, çok zenginlik budur zenginliktir kültürlü olmak bizim bütün bunları hepsini korumamız lazım” dedi.

Reklam
Reklam

Ortak talebin ülkede kanın durması olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Türkiye bin yıllık süreç içinde bir arada yaşayan o işin içinde akrabalıklaşmış aynı tarihi paylaşarak medeniyet kurmuş ortak paydaları farklı noktalarında fazla olan insanların ortak vatanıdır. Onları Türk milleti haline getiren bu süreci, tarihi ve kültürü hiç kimse ne yok edebilir nede geri çevirebilir. Ortak talep ülkede kanın durması memleketin doğusunda batısı, kuzeyinden güneyine barış ikliminin gelmesidir. Terörün bitme lazım bin yıllık kardeşliğimizin güçlenerek devam etmesi gerek bunun için çalışıyoruz milletimizden destek ve dua bekliyoruz” dedi.

Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun “Senlik Benlik Nedir Bırak” şiirini okuyan Bakan Yılmaz, “Bu sorunu çözmek için milli birlik ve kardeşlik projesi başlattık. Bu projesinin esası da yetmiş milyonu eşit ve herkesi eşit hak sahibi birinci sınıf vatandaş kabul ederek temel hak ve hürriyetlerde çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmaktır. Bu süreç bu bahar ayında ülkemizi yeni bir aşamaya yeni bir umuda getirmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Yılmaz ayrıca Hakan Şükür’ün ben Arnavutum dediğinde gördüğü tepkiyi eleştirerek, “Bu ülkede herkes etnik kimliğini rahatça söyleyebilmelidir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: