Milli Savunma Bakanlığı Bütçesi, Plan Bütçe Komisyonu’nda

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığın 2013 bütçe teklifinin 20 milyar 360 milyon TL olduğunu...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığın 2013 bütçe teklifinin 20 milyar 360 milyon TL olduğunu belirterek, bu bütçenin, milli güvenlik politikası çerçevesinde üstlendikleri görevleri yerine getirme ve savunma gücünü çağın ihtiyaçlarına göre yapılandırma amacıyla hazırlandığını söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın bütçe ve kesin hesapları görüşülüyor. Komisyona sunum yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 20 milyar 360 milyon TL’lik Milli Savunma Bakanlığının 2013 yılı bütçesinin, milli güvenlik politikası çerçevesinde üstlendikleri görevleri yerine getirme ve savunma gücünü çağın ihtiyaçlarına göre yapılandırma amacıyla hazırlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Milli savunma politikasının, Türkiye’nin ulusal bağımsızlığını, egemenliğini toprak bütünlüğünü, hayati çıkarlarını korumak ve muhafaza etmek için oluşturulduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye günümüzün tehditleri ile mücadelede, gelişen her yeni durum karşısında, milli menfaatlerin korunması doğrultusunda, uygun politikalara yönelmek ve milli güç unsurlarını etkin bir şekilde kullanmak suretiyle küresel ortamdaki etkinliğini artırmakta ve bölgesel inisiyatif sahibi ülke konumunu güçlendirmektedir” diye konuştu.

Bakan Yılmaz, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün almış vatandaşlara, temel askerlik hizmeti yapmadan, bedelli askerlik uygulaması getirildiğini hatırlatarak, bugüne kadar bu düzenlemeden 69 bin 818 kişinin yararlandığını açıkladı.

İç güvenlik ve hudut karakol ihtiyacının karşılanması amacıyla bakanlık, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan protokoller kapsamında, Ağrı, Iğdır, Hatay ve Van illerinde toplam 118 adet hudut birlik tesisi inşa edilmesinin planlandığını belirten Yılmaz, “Bunlardan 34 adet tesis tamamlanmış ve kullanımına başlanmış, 54 adet tesisin inşa faaliyetleri, 30 adet tesisin ise proje ve ihale çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

SAVUNMA SANAYİİ FAALİYETLERİ

Yılmaz, güçlü bir savunmanın oluşturulabilmesi için güçlü bin savunma sanayinin olması gerektiğini belirterek, “Savunma sanayinde dışa bağımlı ülkelerin güçlü bir savunma gücünden bahsedilemez” dedi.

Bu bağlamda Savunma Sanayi müsteşarlığının, Türkiye’nin savunma ve güvenliğe ilişkin tüm ihtiyaçlarını öncelikle yerli sanayinin imkan ve kabiliyetlerinden gerçekleştirmeyi amaçladığını kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:

“2011 yılı verileriyle, savunma ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı yüzde 54’lere ulaşmıştır. Toplam Savunma ve Havacılık Sektör Cirosu bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 4 milyar 380 milyon ABD dolarını bulmuştur. Savunma ürünleri ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 816.9 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama savunma dışı havacılık sanayinin 273 milyon ABD dolarlık ihracatı da dahil edildiğinde toplam ‘savunma ve havacılık ihracatı 1 milyar 90 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Ar-Ge harcamaları ise 6000 milyon ABD doları seviyesinin üstüne çıkmıştır.”

Reklam
Reklam

"GÖKTÜRK, 2014 SONUNDA FIRLATILACAK"

Savunma projelerine ilişkin de bilgi veren Bakan Yılmaz, Göktürk Uydusu Projesine ilişkin olarak şunları kaydetti:

"TSK'nin ihtiyaç duyacağı istihbarat görüntülerinin elde edilmesi, işlenmesi, depolanması ve değerlendirilmesini sağlayacak bir 'keşif gözetleme uydu sistemi' tedarik edilmesi ve uzun vadede Türkiye'de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek bir Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi'nin kurulması hedeflenmektedir.

Uydu kısmına ilişkin olarak tasarım faaliyetleri ve Test Merkezi Binası inşaat faaliyetleri ile test sistemleri fabrika kabul testleri devam etmektedir. Test Merkezi'nin Eylül 2013'te tamamlanması, uydunun ise kurulacak Merkezde testlerinin tamamlanmasının ardından 2014 sonunda fırlatılması planlanmaktadır."

Bakan Yılmaz, bütçe teklifi ile ilgili de şunları söyledi:

“Milli Savunma Bakanlığı 2013 yılı bütçe teklifi, 20 milyar 360 milyon TL olarak huzurlarınıza getirilmiş bulunmaktadır. Bu bütçenin yüzde 46.8’ini personel giderleri, yüzde 8.9’unu sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, yüzde 42.6’sını mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 1.1’ini cari transferler ve binde 6’sını ise Sermaye Giderleri oluşturmaktadır.

Reklam
Reklam

Hazırlanışı sırasında azami tasarruf ve kaynakların etkin kullanımı temel ilke edinilen 2013 bütçesinde, kanunlara dayalı istihkaklar, iç güvenlik, uluslar arası görevler gibi öncelikli ihtiyaçlara yer verilmiştir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı Özel Bütçesi, savunma projelerinin haricinde kalan müsteşarlık idari giderleri için toplam 41 milyon 16 bin TL’dir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: