Türkiye’nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı Altay’ın ilk prototipleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtıldı. Yaklaşık 500 milyon dolarla hayata geçirilen Altay tankının seri üretimine 2015 yılında geçilecek.
İlk Milli Ana Muharebe Tankı Altay’ın ilk prototipleri OTOKAR'ın Sakarya'da ki fabrikasında düzenlenen törenle tanıtıldı. Başbakan Erdoğan, ilk olarak OTOKAR'ın ürettiği muharebe araçlarını inceledi. 'Kaya' isimli muharebe aracına binen Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de eşlik etti.
Altay tankının tanıtım töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, ülkenin prestijini artıracak olan projenin, dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme yönündeki hedeflerine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Türkiye'nin, Altay Projesi ile son derece yüksek teknolojileri bünyesinde barındıran ana muharebe tanklarını tasarlayıp üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdiğini kaydeden Erdoğan, "Ülkemiz için, milletimiz için, savunma sanayimiz için büyük anlam ifade eden böyle bir törende bulunmaktan, adeta tarihe şahitlik ediyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Özellikle bu projede yer alarak Türkiye'nin yüzünü ağırtan, milletin mefahirine iftihar katan mühendislerimize, teknisyenlerimize, araştırmacılarımıza, tüm çalışanlarımıza şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bundan yaklaşık 4 yıl önce 29 Temmuz 2008'de Altay Projesi'nin imza törenini gerçekleştirmiş, savunma sanayimiz için tarihi bir adım atmıştık. İşte bugün attığımız o imzanın ve verdiğimiz o kararın adeta ete, kemiğe bürünerek somutlanan, müşahhas olarak sahneye çıkışına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Hep birlikte bunun gururunu yaşıyoruz. Türkiye, Altay Projesi ile son derece yüksek teknolojileri bünyesinde barındıran ana muharebe tanklarını tasarlayıp üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına giriyor. Ülkemizin prestijini artıracak olan bu proje, dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme yönündeki hedefimize önemli katkılar sağlayacak." dedi.
2008 yılında ilk imzayı atarken, proje için 78 aylık bir takvim belirlediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Projede, şu anda 46'ncı aya ulaştık. Az önce, projenin geldiği son aşamayla ilgili arkadaşlarımdan detayları aldım. Projenin Kritik Tasarım aşamasının, proje uygulama takvimine uygun olarak tamamlanacağını öğrenmiş olmaktan da ayrıca memnuniyet duydum. Ancak yine görüştüğümüz arkadaşlarımız, gerek yönetim kurulu başkanları gerekse mesai arkadaşlarım, bunu daha öne çekme gayreti içinde olacağız, belki de bir-iki yıl öne çekilebileceğinin müjdesini verdiler. Bu bizler için çok çok önemli. Gerçekten böyle bir öne çekmeye başarabilmemiz halinde bu ülkemizin gücüne özellikle güç katacaktır."
Altay Tankı'nın, ilk prototipleri üzerinde, 2013 yılı boyunca testler yapılacağını dile getiren Erdoğan, test faaliyetlerinin akabinde, nihai prototiplerin üretim ve doğrulama test süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Erdoğan, "Detaylı ve zorlu test süreçleri başarı ile tamamlandıktan sonra, seri üretim faaliyetleri de zaman kaybetmeksizin başlatılacak. Bu konuda irademiz tamdır ve gereken kararları zamanında alacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.'' diye konuştu.
Sadece bir tankın üretimini gerçekleştirmekle kalmadıklarını, savunma sanayinin geleceği, eğitim ve ekonomi adına da çok büyük yatırımları, çok önemli araçları Türkiye'ye kazandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, Altay Tankı'nın üretimi aşamasında, Türkiye'nin çok önemli yatırımları da kazanma fırsatını elde ettiğini dile getirdi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Altay Tankı'nın prototip üretimi aşamasında, savunma sanayimize uzun yıllar hizmet edecek çok önemli yatırımlar da gerçekleştirildi. OTOKAR tesislerinde, elektromanyetik güvenliğin test edileceği yüksek teknolojiye sahip yansımasız oda kuruldu. Tankın hareket kabiliyeti testlerinin icra edileceği tank test pisti ülkemize kazandırıldı. Çevre şartları testleri için iklimlendirme odası yapıldı. Şereflikoçhisar Tank Atış Poligonunda balistik koruma merkezi kuruldu. Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale tesislerinde ısıl işlem fırınları kullanılmaya başlandı. ASELSAN ve yine OTOKAR tesislerinde 6 eksenli simülatör kuruldu. Bu altyapı yatırımları, askeri-sivil başka birçok projeye hizmet edebilecek kapasiteye ve donanıma sahip."
Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise Türkiye'nin milli savunma sanayii stratejisinde çok önemli yeri olan Milli Tank projesinde ulaşılan sonuçların mutluluk verici olduğunu söyledi. Milli tankın Türkiye'ye yönelebilecek güncel ve gelecek tehditleri bertaraf edecek güçte olduğunu kaydeden Koç, tankın dünyanın en modern ana muharebe tankı olarak silahlı kuvvetlerinin gücüne güç katacağını dile getirdi. Altay'ın sadece ülke için değil Koç Topluluğu için de bir prestij projesi olduğunu anlatan Koç, "Altay, sadece varlığı ile değil, yatırımları, yetiştirdiği işgücü ve teknik birikimi ile de savunma sanayiinde kara platformları alanında ülkemize tasarım, geliştirme ve üretim anlamında büyük bir ivme getirecektir. İstikrarlı yönetim, büyüyen ekonomi ve güçlü ordu ile ülkemiz bölgesindeki liderliğini, öncülüğünü ve kuvvetini pekiştirecektir. Türkiye, dünyanın sayılı ana muharebe tankı üreticileri arasında yerini alacaktır. Üstelik kendi kaynak ve kabiliyetleri ile geliştirdiği, kendi teknolojisi ile yarattığı ürünlerle sürekli bir gelişim gösterecektir. Uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, teknolojiye sahip ve hakim olunması ile savunma sanayimizin gelecekte daha da iyi noktalara ulaşacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz