Bu durumdan en çok kiracılar etkilenecek. Çünkü kiralayacağı evin deprem sigortası yoksa elektrik, su gibi abonelikleri üzerine alamayacak, elektriksiz ev susuz kalacak.
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu 18 Mayıs 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 'Yükümlülüklerin Saptanması ve Sigortanın Kontrolü' başlıklı 11. maddesinin 3'ncü fıkrası gereğince elektrik ve su abonelik işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası aranacak. Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde 'zorunlu deprem sigortası' poliçesi de bulunacak. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar su ve elektrik abonelik işlemlerini yaptıramayacak.
Yeni kanunla birlikte uygulamanın zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştıracağına dikkat çeken Bursa Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü İbrahim Tarı, "Yeni uygulama ile halkımız ve ülkemizin olası deprem sonrasında meydana gelebilecek maddi zararlarının karşılanmasına imkan sağlayacak. Bir deprem ülkesi olan yurdumuzda halkımızın depremlere karşı hazır olması, zarar azaltıcı çalışmalara katkı sağlaması çok önemli. Bunun yanında sağlam binalarda oturma ve güvenli yaşam alanları oluşturması da temel şartlardandır." şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan zorunlu deprem sigortası konusunda duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulunan İbrahim Tarı, elektrik ve su aboneliği konusunda vatandaşların sıkıntı yaşamaması için deprem sigortalarını da yaptırmalarını istedi. Bütün bu hazırlıklar için her ilde mevcut olan AFAD il müdürlüklerinin tüm konularda çalışmalara devam ettiğini anlatan Tarı, vatandaşlardan gelebilecek soru ve isteklere de her zaman hazır olduklarını kaydetti.
Zorunlu deprem sigortasının geçerliliğinin bir yıl olduğunu bildiren, İbrahim Tarı, şunları kaydetti: "Bir yıl sonra devam ettirmek vatandaşın isteğine bağlı. Ancak gönül ister ki afetlere karşı devam ettirilsin. Genellikle bir yıl sonra sigorta süresi bittiği için su ve elektrik aboneliklerinde vatandaşın karşısına yine DASK sigortası çıkacak."
CHA