Mimar Sinan Üniversitesinden Batı Karadeniz Müzik Ve Kültürü Araştırması

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu, Batı Karadeniz...

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu, Batı Karadeniz Bölgesinin müzik ve kültürüne yönelik araştırma yaptıklarını ve çalışmalara Alaplı ilçesinden başladıklarını söyledi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu ile asistanları Nihan Tahtaişleyen ve Sıla Erol'dan oluşan ekip, Alaplı yöresindeki eserleri araştırıyor.

İlahi, Naat ve Türkü gibi 40 eseri ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Duygulu, "25 yıldan bu yana Anadolu'nun dört bir yanında araştırmalar yapıyoruz. Batı Karadeniz'e hiç gelmemiştik. Bu bölgenin bakir bir kültürü olduğunu biliyoruz; fakat incelenmemiş bir kültürü olduğunu da biliyoruz. Bu yüzden ekibimizle Akademik bir platformda tamamıyla bilimsel bir disiplin çerçevesinde yörenin kültürünü araştırmak, incelemek için çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Alaplı'nın Batı Karadeniz Bölgesinin en kritik bölgesi olduğunu belirten Duygulu, "Alaplı'yı birinci seçmemizin sebebi, Batı Karadeniz in en kritik bölgelerinden bir tanesi olması. Burası aynı zamanda Türk, Türkmen ve Yörük kültürünün başlangıç noktası. Buradan itibaren doğuya doğru apayrı gelişme kat ediyor kültürümüz. Bu bakımdan ilk burayı seçiyoruz ki mihenk taşı olsun. Buradan Ereğli, Devrek, Çaycuma, Bartın, Kastamonu'ya gideceğiz ve Batı Karadeniz'deki araştırmalarımızı bitireceğiz" diye konuştu.

Bölgede inanılmaz bir kültürle karşılaştıklarını belirten Duygulu, şunları söyledi:

"Geldiğimiz günden bugüne birçok köyümüzü gezdik, inanılmaz bir malzeme yüküyle karşılaştık. Şu ana kadar elde ettiğimiz türkü sayısı 40 civarında. İnanılır gibi değil. Burası büyük şehirlerle çok entegre yoğun yaşayan bir yer. Kültürel bakımdan da bir tür kozmopolite diyebileceğimiz bir ortam intiba ediyor. Fakat işin gerçeği öyle değil. Halk geleneksel kültürünü burada ciddi muhafaza edebiliyor. Kültür dinamik bir şey, kuşkusuz sürekli kırılmalar, değişimler yaşanıyor. Ancak, bir taraftan modernleşirken kültür, diğer taraftan geleneksel olanı muhafaza etmeyi başarmış. Burada bunu çok net görebiliyoruz."

Reklam
Reklam

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ekibi olarak çalışmalarında yol göstericilik yapan Zonguldaklı Sanatçı Ergin Erdem'e teşekkür eden Duygulu, kültürüne sahip çıkan toplumların bu tür araştırmalarda kolaylık sağlamasının önem arz ettiğini belirtti. Araştırma Görevlisi Melih Duygulu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kültürel değerler çok çabuk yok oluyor. Zamanla kayboluyor ya da değişiyor. Belki de Alaplı bu bakımdan bir ilki yaşayacak. Bu zengin kültürü, tespitlerimizle kitap haline dönüştürerek kalıcı hale getireceğiz."

Zonguldaklı sanatçı Ergin Erdem ise "Hocamla 25 yıllık bir dostluğumuz var. Hocamın kültürel araştırmalarını bildiğim için hocamı Zonguldak'a davet ettim ve sağolsun ekibiyle geldi. Alaplı'da başlanılan çalışmalar tüm hızıyla devam edecek" dedi.

Bu arada ekibin ilk gittiği Alaplı'nın Kaymazlar Köyü'nde yaşayan İsmail Orhan isimli vatandaşın seslendirdiği "Ramazan" isimli mani yoğun ilgi gördü.

Öte yandan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu ile asistanları Nihan Tahtaişleyen ve Sıla Erol'dan oluşan ekip Alaplı Çevre Koruma Derneği Basın sözcüsü Recep Tufan tarafından ağırlanarak kendilerine çalışma imkanı sağlandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: