Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyeleri, Bursa’da kurulan ve etrafına konulan panellerle kendi enerjisini üreten 77 metrekarelik Modül Güneş Evi’ni gezerek bilgi aldı.
Geleceğin modern mimari yapılarını hayata geçirmeye hazırlanan Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyeleri, Modül Güneş Evi’ni inceledi. Üyelere enerji ve güneş evi hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, kendi enerjisini üreten evlerin Türkiye’nin enerjide yüzde 90 olan dışa bağlılığını yarı yarıya azaltacağını söyledi.
Türkiye’nin enerji zengini ve dünyada 4 mevsimi yaşayan iki ülkeden biri olduğunu vurgulayan Erengezgin, "Almanya, güneşi ülkemize göre çok daha az gören bir ülke olmasına rağmen bizden 5 kat daha fazla enerji üretiyor. Türkiye ise 1 birim enerji üretmek için 4 kat fazla doğal kaynak tüketiyor." dedi.
Uygulamanın dünyada bir ilk olma özelliği gösterdiğini belirten Erengezgin, "Bu projenin kendisini ısıtan, soğutan, aydınlatan, havalandıran, yağmur suyunu toplayıp kullanabilen, enerji serasında bitki yetiştirebilen, atıklarını dönüştürebilen ve bunlar için hiç para sarf ettirmeyen yönleri ile sürdürülebilir yaşama ilgi odağı yaratacağı inancındayız." şeklinde konuştu. Mimar Çelik Erengezgin, modül güneş evinin deprem ve sağlık riski de içermediğini sözlerine ekledi.
"BU KONU KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DE KULLANILMALI"
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya ise, insan yaşamı ve geleceğini ilgilendiren bu önemli konunun kentsel dönüşüm politikaları içinde de yer almasını istedi. Mimarlara bu konuda büyük görev düştüğünü ifade eden Kaya, uygulama ile ülke ekonomisine de katkı sağlanarak 7,2 milyar dolar enerji ithalatının yarı yarıya azaltılabileceğini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz