Mimarlar Odası, Yıldız Sarayı’ndan atıldı: Mücella Yapıcı ve Can Atalay dahil 16 kişi gözaltında

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için zorla boşaltma kararı verildi. Kararın ardından sosyal medyada #DirenTMMOB etiketi gündem oldu.

Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatta bu sabah binanın boşaltılmasını istedi. Tahliye işlemleri sırasında 16 kişi gözaltına alındı.

Mimarlar Odası’nın Yıldız Sarayı’nda bulunan binası için zorla boşaltma kararı alındı. Dün tebliğ edilen kararda, Gezi Parkı eylemlerinde aktif rol alan ve Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nı yeniden inşa etme projesini mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası'ndan, parkı Gezi eylemlerinin yıldönümü olan 31 Mayıs'ta boşaltmasının istenmesi dikkat çekti. Polis zoruyla yapılan tahliye işlemine tepki gösteren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, yönetici Mücella Yapıcı ve odanın avukatı Can Atalay'ın da aralarında olduğu 16 kişi gözaltına alındı.

Reklam
Reklam

Boşaltma kararının ardından sosyal medyada #DirenTMMOB etiketi gündem oldu.

16 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak kullanılan dış karakol binasının polis takviyesiyle tahliye işlemleri sırasında 16 kişi gözaltına alındı.

Söz konusu işlem nedeniyle polis binayı sabah saatlerinden itibaren ablukaya aldı. Bu sırada 3 TOMA hazır bekletildi. Sarayın giriş kapısı demir bariyerlerle kapatılırken içeriye girişlere izin verilmedi. Polisin Mimarlar Odası’nın kullanımında olan binayı boşaltmak için içeriye girdiği ve bu sırada Mimarlar Odası’nın bazı mensuplarını göz altına aldığı öğrenildi.

Kısa bir açıklama yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, arkadaşlarının gözaltına alındığını, polisin içeride olduğunu ve boşaltma işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, “Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatta binanın boşaltılmasını istedi” dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından gözaltına alınanları taşıyan polis aracı çıkış yaptı. Bu sırada Yıldız Sarayı önünde bulunan küçük bir grupta slogan attı.

#olayıngeçmişi

2002 yılından beri Mimarlar Odası’nda bulunan bina, Kültür Bakanlığı’yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası’na devredilmişti. Fakat bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurmuştu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası’nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi’nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine “boşaltma tebligatı” yollandığı anlaşıldı. Hukuki süreç sürerken tebligat yollanması ve tarih olarak ise 31 Mayıs’ın seçilmesi Gezi Parkı Direnişi'nin en görkemli günü olan 31 Mayıs’ın intikamının alınmak istendiği yorumlarına neden oldu.