Mimarlar Odası'ndan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Önünde 'deprem' Eylemi

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, "Bugün başta İstanbul olmak üzere zaten yetersiz olan, hele deprem...

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, "Bugün başta İstanbul olmak üzere zaten yetersiz olan, hele deprem düşünüldüğünde hayati öneme sahip bütün kentsel açık alanlar, dere yatakları, orman ve tarım alanları, hiç bir planlama disiplin ve kararına bağlı olmaksızın bizzat TOKİ eliyle yapılaşmaya açılmakta ve kentler büyük bir tehlikeye atılmaktadır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde toplanan Mimarlar Odası üyesi bir grup adına Mimarlar Odası başkanı Muhcu bir açıklama yaptı. Muhcu, 17 Ağustos 1999'da büyük ve yıkıcı bir depremin Marmara Bölgesi'nin vurmasının, yaklaşık 20 bin vatandaşın hayatını kaybetmesinin; binlerce kişinin yaralanması ve yapı stokunun yerle bir olmasının, hiçbir zaman hafızalardan silinmeyecek görüntülerin yaşanması ile Türkiye'nin afetler tarihinde önemli kırılma noktalarından birisi olduğunu vurguladı. Muhcu, başta depremler olmak üzere doğal afetler bahane edilerek ülkenin doğal, kültürel ve tarihsel değerlerinin kısa vadeli ekonomik ve siyasi çıkarlara feda edilmesine ve buna karşın kentlerin afet risklerine daha da açık hale gelmesine 'dur' demek için açıklama yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Deprem sırasında toplanma yeri olarak tespit edilen ve yapı yasağı olan alanların zamanla yapılaşmaya açıldığını iddia eden Muhcu, acil tedbirler olarak öngörülen uygulamaların gerçekleştirilemediği, alınan kimi tedbirlerin ise geçersiz hale geldiğini kaydetti. Muhcu şöyle devam etti:

"Bugün başta İstanbul olmak üzere zaten yetersiz olan, hele deprem düşünüldüğünde hayati öneme sahip bütün kentsel açık alanlar, dere yatakları, orman ve tarım alanları, hiç bir planlama disiplin ve kararına bağlı olmaksızın bizzat TOKİ eliyle yapılaşmaya açılmakta ve kentler büyük bir tehlikeye atılmaktadır. Bunlar yetmezmiş gibi son günlerde kıyı ve dolgu alanların betonlaşması için yasa hazırlıkları yapılmaktadır."

Yapılan basın açıklamasın ardından grup olaysız dağıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: