Mimarlardan Antik Kentin Üzerine Avm Yapılmasına Tepki

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Mudanya ilçesinde ortaya çıkan Mryleia antik kenti üzerine alışveriş merkezi inşa...

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Mudanya ilçesinde ortaya çıkan Mryleia antik kenti üzerine alışveriş merkezi inşa edilmesine tepki gösterdi.

Alışveriş merkezi hafriyatı sırasında ortaya çıkan Mryleia antik kentinin kaybolma tehlikesi karşı karşıya olduğunu belirten Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, “Bursa’nın Marmara denizi kıyısındaki en önemli ilçelerinden biri olan Mudanya’da bulunan Mryleia antik kenti, tarihi M.Ö. 700'lü yıllara kadar uzanan, varlığı bilinen fakat yakın zamana kadar toprak altında kalmış bir kültür varlığıdır. Antik kentin yıkılan eski Petrol Ofisi dolum tesislerinin altında kaldığı anlaşılmaktadır. Buraya yapılması düşünülen alışveriş merkezi inşaatı öncesinde, 2009 yılında Bursa Müze Müdürlüğü tarafından açılan sondaj çukurunda temel kalıntılarına ulaşılmıştı. Bu sondaj sırasında klasik ve Hellenistik çağa ait çok sayıda ait seramik kırıkları ve bir heykel bulundu. 2010 tarihinde alan kısmen arkeolojik sit kapsamına alınmış olmakla birlikte, koruma alanı son derece dar tutulmuştur. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Şahinin hazırlayarak Koruma Kurulu’na sunduğu rapora göre, arkeolojik sit alanının çok daha geniş tutulması gerekirdi. Bugün antik limanın ve antik kent kalıntılarının var olma ihtimalinin çok güçlü olduğu bölgenin bir kısmı 1. derece arkeolojik sit alanı olarak korumaya alınmamış ve üzerine alışveriş merkezi inşaatı yapılmasına izin verilmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20.05.2010 tarih ve 106205 sayılı kararı ile sit kapsamına alınan alanın genişletilmesini talep eden Kaya, "Mudanya, Bursa’nın Marmara denizine açılan kapısıdır ve tarihi bir yerdir. Antik kent üzerine alışveriş merkezi ve benzin istasyonu projesinin acilen ve tamamen iptal edilmesi, bölgede arkeolojik çalışmaların süratle başlatılması, Apameia (Myrleia) antik kenti gün yüzüne çıkarılıp müze haline getirilmesi gerekir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: