Minik Esin donörüyle tanıştı

İSTANBUL (İHA) - Lösemi hastalığına yakalanan 11 yaşındaki Esin Köse, kendisine iliğini veren Alman Alexandra Steinfelder ilk kez bir araya geldi.

Lösemi hastalığına yakalanan Esin Köse ve ailesinin verdiği mücadele sonucunda, yurtdışında "Kemik iliği nakli" yapılan Esin Köse'ye kemik iliği veren Alexandra Steinfelder Türkiye'ye geldi. 26 yaşındaki ilköğretim okulu öğretmeni Alman Alexandra Steinfelder ve eşi Alman Havayolları'na ait uçakla, Atatürk Havalimanı'na indi. Pasaport kontrolü yaptırırken fotoğraflarından tanıdığı Köse ailesini ve özellikle iliğini verdiği Esin Köse'yi elindeki çiçekle karşısında gören Steinfelder duygulu anlar yaşadı.

Reklam
Reklam

Steinfelder, "Günün birinde hayat kurmayı hep ümit etmiştim. Bu da Esin'e nasip oldu. 2 yıl önce ilik verdiğimde ameliyat masasına korkmadan yatmıştım. Tek düşüncem vereceğim iliğin ülkesini ve cinsiyetini bilmediğim küçük çocuğu sağlığına kavuşturmasıydı. Bir de ameliyattan 2 hafta sonra gireceğim 2 sınavı düşündüm. İyileşemeyip sınavları kaçırırsam diye tedirginlikte yaşadım. Ama şimdi çok mutluyum" dedi.

İlk defa medyanın kendisine bu kadar büyük ilgi gösterdiğini de belirten Steinfelder, "Bu kadar ilgi göreceğimi tahmin etmiyordum. Perşembe gününe kadar Köse ailesi ile birlikte İstanbul turuna katılacağız. Tarihi ve turisttik yerleri gezeceğiz. Cuma günü Kocaeli'nde Köse ailesini ziyaret ettikten sonra cumartesi günü öğleden sonra Almanya'ya döneceğiz" diye konuştu.

Kendisine ilik veren Steinfelder'i sabırsızlıkla bekleyen Esin Köse, "Kişiliğinin güzelliği fiziğine de yansımış. Kendisi ilkokul öğretmeni olduğu için çocuklara nasıl davranacağını iyi biliyor. Onunla çok iyi anlaşacağız. Şu an çok heyecanlıyım. 2 yıl boyunca bana iliğini veren bayanı merak etmekle geçti. Onun sayesinde hayattayım. Türkiye'yi ona tanıtacağım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kızını sağlığına kavuşturan Alexandra Steinfelder'a büyük bir özveri gösterdiğini belirten Ahmet Hikmet Köse, "İlkokul öğretmeni olan bu kızımız hiç tanımadığı bir insana, genel anestezi riskini de göz önüne alarak kemik iliğini verdi. Biz kemik iliği naklinde kabul edilen uluslararası prosedür doğrultusunda, operasyonun üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından, Alman Kemik İliği Bankası DKMSye verici ile tanışma talebinde bulunduk. Olumlu cevap alınca da buluşma gerçekleşti" diye konuştu. Kemik iliği nakli yapılamadığı için zorunlu olarak uygulanan kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar, belli bir süre sonra Esin'in idrar yolları, mesane ve böbreklerinde rahatsızlıklara yol açmıştı. Sık aralıklarla hastaneye kaldırılan Esin'de görülen rahatsızlıkların ilaçla tedavi edilemeyeceğinin anlaşılması üzerine, Mart 2007'den başlayarak, içlerinde "Mesane Genişletme Operasyonu" gibi büyük cerrahi operasyonun da bulunduğu bir dizi girişimde bulunulmuştu. Sonuncusu 18 Eylül'de gerçekleştirilen operasyonlar da Esin'in enfeksiyon problemlerini çözememiş, 1 Ekim tarihinde Kocaeli Üniversitesi Hastanesine kaldırılan küçük kız, 2 hafta süreyle antibiyotik tedavisi görmüştü. Doktorlarının açıklamasına göre, Esin'in bağışıklık sistemindeki zayıflık, giderek yüksek değerde antibiyotikler kullanılmasına rağmen enfeksiyon probleminin sona ermesine engel oluyor. Bu nedenle, yaşının ilerlemesiyle birlikte vücut bağışıklık sisteminin kendini güçlendirmesi, Esin için bir umut olarak görülüyor. Kocaeli'ne götürülen Esin'in hastaneye yatıp yatmayacağı yapılan testlerin sonucuna bağlı olacak.

Reklam
Reklam