Minik yumruklarıyla yoksulluğu yıktılar

Sokaklarda çalışırken minik ellerini boks sporu için kullanmak üzere seçilen 11 çocuk, yoksulluğu bir yumrukta nakavt etti.

Fenerbahçe Spor Kulübü ile Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla oluşturulan boks okulunda 4 yıl önce eğitime alınan küçükler, ringden madalyalarıyla inerek bir defada en fazla Türkiye şampiyonu çıkaran takım unvanını kazandı.
[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/yoksulluga-inen-minik-yumruklar/4259/103455/)

Boks sporuna gönül veren küçüklerin öyküsü bundan 4 yıl önce başladı. Miniklerin antrenörü ve 1994 yılı Gençler Dünya Şampiyonu Boksör Mustafa Genç ile Fenerbahçe Boks Şubesi Kaptanı Mert Öztemel'in girişimiyle kurulan Fenerbahçe Ankara Boks Okulu'na 8-12 yaşları arasındaki 23 çocuk adım attı. Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli de projeye destekledi.

Reklam
Reklam

Zorlu bir çalışmanın içine giren, geldiklerinde ayaklarında pabuçları, ceplerinde harçlıkları olmayan küçüklere yardım eli uzatıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Şefik Tetik Boks Salonu tahsis edilen küçüklere Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından yol parası sağlandı, cep harçlığı verilerek kendi deyimleriyle “maaş” bağlandı.

Ankara'nın İsmetpaşa Mahallesi'nde, bugün birçoğu yıkılan tek göz gecekondularda yetişen ve çoğunun babası işsiz olan bu çocukların zorlu maratonunda yoksulluk, ringe çıkmadan önce de yakalarını bırakmadı. Yeterli beslenemedikleri için kilo alamayarak gereken sıklete bir türlü çıkamayan çocuklar arasında bugün halen ağır sıklette sporcu bulunmuyor.

Büyük çabalar sonucunda sağlıkları düzelen ve az da olsa kilo alan çocuklar, ringde yavaş yavaş başarı kazandı ve madalyalar birbiri ardına gelmeye başladı. Önce il birincilikleri, sonra Türkiye şampiyonlukları geldikçe onlar sokakların kavgasından giderek koptu, okuluna düzenli devam eden, derslerine çalışan birer öğrenci haline geldiler. Başlarda birbiriyle kavga edip bıçak çekerken, şimdi arkadaşlarını hep bir ağızdan destekliyor, başarının tadını birlikte çıkarıyorlar.

Reklam
Reklam

Minik ekip, son olarak 11-16 Ağustos 2009 tarihleri arasında Nevşehir'de yapılan 13-14 Yaş Grubu Büyük Minikler Türkiye Boks Şampiyonasında 48 ilden 414 sporcu arasında, 5 birincilik 2 üçüncülük madalyası kazanarak rekor kırdı. Ekip, böylece bir defada en çok Türkiye şampiyonu olan takım unvanını da kazandı.

Şampiyon sporcular, 28 Eylül-4 Ekim 2009 tarihlerinde Rusya'da yapılacak Avrupa Öğrenciler Boks Şampiyonasında da Türkiye'yi temsil edecek.

YOKSULLUĞA İNEN KÜÇÜK YUMRUKLAR

Fenerbahçe Boks Kulübü Teknik Direktörü Mustafa Genç, sorularını yanıtlarken, sokakta çalışan ya da kimsesiz çocukların bu spor için yetiştirilmesinin projelerinin hedefi olduğunu söyledi.

İlk grupta 23 çocuğun yer aldığını, bugün onların arasında olmayan çocukların da “çok güzel hayat dersleri” alarak topluma kazandırıldıklarını belirten Genç, “Bu çocuklar, eğer spora başlamasaydı, madde bağımlısı, kapkaççı olabilirlerdi. Onların aileler iş bulursa, günlük inşaatçılık gibi işlerde çalışıyor. Çocuklar, mendil, çakmak satarak aileye gelir sağlamaya çalışıyor. Onların başarıları, verdiğimiz teşvikler sayesinde ailelere de maddi getiri sağladı” sözleriyle çocukların yaşamlarındaki değişimi anlattı.

Reklam
Reklam

Çocukların spora devam ederken okullarına da gittiklerini, okul müdürlerinin de desteğiyle başarılarının arttığını ifade eden Genç, İsmetpaşa'da gecekonduların kısım kısım yıkıldığını, bunların arasında kulübün sporcularının evlerinin de yer aldığını söyledi. İsmetpaşa Mahallesi'nin arkasındaki mahalledeki 8 çocuğun da okula alındığını bildiren Genç, “Projeyi genişletmek hedefiyle, okullar açılırken de Ankara Kalesi civarındaki öğrencileri spora başlatacağız” dedi.

“Projede asıl olimpiyatlarda Türkiye'nin boks alanında bir altın madalyasının olmasını istiyoruz” diyen dünya şampiyonu boksör, zor şartlarda büyüyen çocukların boksa yatkın olmasını da şöyle açıkladı:

“Özellikle, dar gelirli, zor şartlar altında büyümüş çocuklar, daha mücadeleci oluyor. Bu çocuklarımızın da hayat hikayeleri hep aynı, birbirine benzer. Onun için biz 1-0 başladık aslında. Doğru ürünü doğru tarlaya ektiğimize inanıyoruz. Onların hayata karşı inatçılığı var, başarma azimleri yüksek. Bu da boksta başarıyı getiriyor. İlk başlarda birbirini bıçaklayanlar, her gün kavga edenler, kafası yarık gelenlerle her gün uğraşıyorduk. Gelip giderken kavga ediyorlar, gücü yetmeyen bıçaklıyordu. Şimdi ama her şey değişti. Şimdi hepsi kardeşler...

Reklam
Reklam

Çocukların beslenme sorunu sürüyor, yoksul olduklarından dengeli beslenemiyorlar. Ancak, tüm bunlar aşılır. Çünkü, bu noktadan sonra onlar kendini kanıtladı. Bu çocuklar büyükler kategorisine geldikleri zaman ne Küba, ne de Rusya, hiçbiri bu çocuklarla yarışamayacak. Ben bir firma sahibi olsaydım, en başta kendim sponsor olurdum. Çünkü onlar geleceğin de şampiyonları...”

İŞTE ŞAMPİYON ÇOCUKLAR

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın talimatıyla kurulduğundan beri Türk boksunun altyapısına 11 elit sporcu kazandırılan boks okulunda, Mustafa Genç'in teknik direktörlüğü, Handan İçyar ve Oktay Özcan'ın antrenörlüğünde eğitim yapılıyor. Şampiyonalarda derece kazanan gurur tablosu ise şöyle:

-Nurettin Ovat: 2007 Küçük Minikler Türkiye üçüncüsü, 2008 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu, 2008 Avrupa Öğrenciler Boks Şampiyonası ikincisi, 2009 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu
-Yasin Ersarı: 2008 Küçük Minikler Türkiye şampiyonu, 2009 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu
-Ömer Kutum: 2007 Küçük Minikler Türkiye şampiyonu, 2009 Yıldızlar Türkiye üçüncüsü
-O.Emre Kuzu: 2008 Büyük Minikler Türkiye üçüncüsü, 2009 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu (En Dövüşken Boksör Kupası)
-Cengiz Onat: 2008 Büyük Minikler Türkiye ikincisi, 2009 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu
-Orhan Onat: 2008 Küçük Minikler Türkiye ikincisi, 2009 Büyük Minikler Türkiye şampiyonu
-Sakin Gökhan: 2009 Küçük Minikler Türkiye şampiyonu
-Adem Dinçer: 2008 Büyük Minikler Türkiye ikincisi
-Sedat Ovat: 2007 Küçük Minikler Türkiye üçüncüsü, 2008 Büyük Minikler Türkiye üçüncüsü
-Ömer Şahin: 2009 Büyük Minikler Türkiye üçüncüsü
-Emrecan Orhan: 2009 Büyük Minikler Türkiye üçüncüsü.

Reklam
Reklam