“MiniLED ekran nedir?” diyenlere bu teknolojinin LED ekranın gelişmiş versiyonu olduğu belirtilebilir. Söz edilen ekran türü adından da anlaşıldığı üzere LED ekrana kıyasla daha küçük boyutlardaki ışık yayan diyotlardan oluşur. Dolayısıyla MiniLED ekrana sahip cihazlarda daha gerçekçi, parlak ve kontrast seviyesi yüksek bir görüntü elde edilir.
Günümüzde televizyonlardan akıllı cep telefonlarına varan sayısız cihazda kullanılan LCD panellerin LED’lerden oluştuğu bilinir. Bu ledler LCD panellerin ekranını aydınlatmak amacıyla arka aydınlatmalarda kullanılır. LED sözcüğünün açılımı light emitting diode yani ışık yayan diyotlardır. MiniLED ise ışık yayan diyotların 0.2 mm’den daha küçük olanları için kullanılan isimdir. Dolayısıyla “MiniLED ne demek?” diyenlere bu teknolojinin 0.2 mm’den daha küçük boyutta olan ve tek panelde bile standart LED’lerden daha fazla kullanılabilen aydınlatma sistemini ifade ettiği söylenebilir.
LED teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olarak bilinen MiniLED ekran türünde arka aydınlatmada kullanılan ışık yayan diyotların boyutu 0.2 mm’den küçüktür. Bu özelliği ile öne çıkan MiniLED teknolojisinin diğer gelişmiş yönleriyle de dikkat çektiği söylenebilir. Dolayısıyla MiniLED ekran özellikleri üzerine araştırma yapmaya başlayan kişilere aşağıdaki detayları incelemeleri tavsiye edilir:
MiniLED ekranların temel özellikleri genellikle bu teknolojinin avantajlarını yansıtır. Ancak bu ekran türünün diğer teknolojilerle karşılaştırılması sayesinde olumlu eleştiri aldığı yönleri daha net bir şekilde anlaşılabilir. Bu doğrultuda MiniLED ekran avantajları aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:
MiniLED ekrana sahip olan cihazların yüksek parlaklık ve kontrast seviyesine sahip olma gibi özellikleriyle öne çıktığı bilinir. Bu ekran türünün olumsuz eleştiri alan yönleri az olsa da diğer teknolojilerle karşılaştırıldığı zaman daha az avantajlı bulunan özellikleri mevcuttur. MiniLED ekran dezavantajları olarak ele alınabilen bazı teknik hususlar şu şekildedir: