Miraç Kandili'nde neden süt içilir? Miraç Kandili'nde süt dağıtmanın sebebi nedir?

Miraç Kandili 27 Şubat Pazar günü idrak edilecek. Vatandaşlar, İslam alemi açısından önemli olan Miraç Kandili ile ilgili oldukça ayrıntılı araştırmalar yapmaya başladı. Kandile yapılacak ibadetlerin yanı sıra Miraç Kandili'nde neden süt içilir? ve Miraç Kandili'nde süt dağıtmanın sebebi nedir? gibi soruların yanıtı merak konusu oldu. Kandilde süt içmek günün en çok aratılan konuları arasında. Peki Miraç Kandili'nde neden süt içilir? Miraç Kandili'nde süt dağıtmanın sebebi nedir? İşte detaylar.

Miraç Kandili'nin İslam alemi için önemi son derece büyük. 27 Şubat Pazar günü idrak edilecek Miraç Kandili için vatandaşlar araştırmalarına hız verdi. Miraç Kandili namazı, yapılacak ibadetler, okunacak dua ve sureler merak konusu olurken Miraç Kandili'nde neden süt içilir? ve Miraç Kandili'nde süt dağıtmanın sebebi nedir? gibi sorularının yanıtı da merak konusu oldu. Kandilde süt içmek günün internette en çok aratılan konuları arasında yer alıyor. Peki Miraç Kandili'nde neden süt içilir? Miraç Kandili'nde süt dağıtmanın sebebi nedir? Konuya ilişkin ayrıntılar haberimizde.

Reklam
Reklam

MİRAÇ KANDİLİ'NDE NEDEN SÜT İÇİLİR?

27 Şubat Pazar günü idrak edilecek olan Miraç Kandili'nde vatandaşlar ibadetlerşn yanı sıra Hz. Muhammed'in (s.a.v) sünnetlerini yerine getirmek istiyor.

Peki Miraç Kandili'nde neden süt içilir? rivayete göre; Cebrail, Miraç gecesi HZ. Muhammed'e (SAV) şarap ve süt ikram eder. İslam peygamberi HZ. Muhammed o gün süt içer. Bunun üzerine Cebrail HZ. Muhammed'e “Sen fıtratı tercih ettin" der. Bundan sebeple Miraç Kandili'nde süt içilmesi ve içilen süte dualar okunması hayırlı kabul edilir.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE SÜT DAĞITMANIN SEBEBİ NEDİR?

HZ. Muhammed (SAV) şöyle buyurdu:

"Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allah'ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye dua etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum. Sizlere inek sütünü ve sütünden meydana gelen yağını tavsiye ederim, etinden sakınınız, zira sütü devadır, ancak eti bazen dert olabilir."

Reklam
Reklam

Miraç kandilinde süt içecek vatandaşlar için bir hadis-i şerifte, "Yüce Allah bir kişiye süt nasip ederse o kimse onu içeceği zaman, 'Allahım, bu sütü bereketli kıl ve bize daha çok süt ver!' diye dua etsin." tavsiyesi verilir.

"Sizden biriniz yemek yerse şöyle desin: Allah'ım, bize ondan daha hayırlısını yedir, bize ondan daha hayırlısını yedir, eğer kendisine süt içirilirse: Allah'ım bunda bize mübarek kıl, desin. ve bize ondan bir parça ekle, çünkü ondan bir tane yoktur.'Tirmizî, Daavât 35 (3401); Ebû Dâvût, Eşribe 21(3244); İbn Mâce, Et'ime 35 (3321)."

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?

Müslümanlar tarafından tarihi merak edilen Miraç kandilinin tam olarak ne anlama geldiğine bakalım. Miraç, İslam aleminde ve mitolojide Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte alemleri ile görüp geriye döndüğü rivayetlerine dayanan bir addır. Rivayetler şu şekilde; İslam dini peygamberi Hz. Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş, Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden bir araya gelmektedir.

Reklam
Reklam

MİRAÇ KANDİLİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselmiştir. Hazreti Muhammed, bu yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etmiştir. Bu gecede Beş vakit namaz, farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi miraç gecesinde verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi. Miraç gecesinde Allah, Hz. Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir de verildi.

MİRAÇ KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

İslam peygamberi Hazreti Muhammed, “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

Reklam
Reklam

MİRAÇ NE ANLAMA GELİR?

Miraç kelime anlamı olarak “Yükselmek – Göğe Yükselmek” anlamını taşımaktadır. Miraç Kandili, peygamberin Mirac’a yükseldiği gecenin idrak edildiği gün olarak bilinmektedir.

MİRAÇ İSMİ NE ANLAM TAŞIR?

Yine Miraç isminin analizinde de dürüstlük, saflık ve arınma özellikleri öne çıkar. Bahsedilen kişinin saf ve temiz bir karakter sahibi olması, ismin temsil ettiği değerdir. Bu ismi taşımakta olan kimselerde duygusallık, sadakat ve sağduyulu olmak en önemli kişilik özellikleridir.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI 2022 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

2 Şubat ÇARŞAMBA : ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI

3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ

27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ

17 Mart PERŞEMBE: BERAT KANDİLİ

2 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAŞLANGICI

27 Nisan ÇARŞAMBA: KADİR GECESİ

1 Mayıs PAZAR: AREFE

2 Mayıs PAZARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

3 Mayıs SALI: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

4 Mayıs ÇARŞAMBA: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

8 Temmuz CUMA: AREFE

9 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

10 Temmuz PAZAR: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

Reklam
Reklam

11 Temmuz PAZARTESİ: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

12 Temmuz SALI: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

30 Temmuz CUMARTESİ: HİCRİ YILBAŞI

8 Ağustos PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ

7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ