Miraç Kandili ne zaman? İşte Miraç Kandili'nde yaşananlar

Miraç Kandili ne zaman merak ediliyor. Müslümanlar için önemli olan Miraç Kandili ne zaman sorusunun yanıtını, bu önemli gecede yaşanan olayları sizler için derledik. İşte Miraç Kandili'nin tarihi...

Tüm Müslümanlar açısından önemi büyük olan Miraç Kandili yaklaştı. Vatandaşlar, 'Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Mübarek Üç Aylar'ın içerisinde olduğumuz bu dönemde Recep ayının sonuna gelinirken, 27. gecesinde, Miraç Kandili Müslümanlar tarafından idrak edilecek. Yani buna göre bu yıl Miraç Kandili 3 Mayıs Salı günü idrak edilecek. Miraç Kandili ne zaman sorusunun yanı sıra, bu önemli gecede yapılacak ibadetleri, okunacak duaları ve Miraç Kandili'nin önemi de Müslümanlar tarafından merak ediyor.

Reklam
Reklam

MİRAÇ KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Miraç kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Yükseğe çıkma anlamına gelen bu kelime yine Arapça uruc yani merdiven kelimesinden türetilmiştir. Her yıl Recep ayının 27. gecesi idrak edilen Miraç Kandili'nin iki aşaması vardır.

İlk aşamada Peygamber Efendimiz (s.a.s), Mescidül Haram'dan Beytü'l Makdis'e yani Kudüs'e götürülür. Bu aşamaya gece yürüyüşü anlamına gelen İsra adı verilir. Sonraki aşamada ise Hz. Muhammed (s.a.s), Beytü'l Makdis'ten Allah'a yükselişi gerçekleşir ve bu aşamaya Mirac adı verilir. İsra hadisesinden Kur'an-ı Kerim'de bahsedilse de, Mirac aşamasından bahsedilmez ancak Mirac olayı çok sayıda hadiste ayrıntılı olarak anlatılır.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.S)'İN GÖĞE YÜKSELİŞİ

Bu Hadislere göre Peygamber Efendimiz (s.a.s) Kabe'de, Hatim'de yahut amcasının kızı olan Ümmühani binti Ebi Talib'in evinde yatarken Cebrail tarafından göğsü yarılır. Kalbi Zemzem ile yıkandıktan sonra ise içine iman ve hikmet doldurulur ve Burak adındaki bineğe bindirilip Beytü'l Makdis'e getirilir. Ardından Cebrail ile birlikte göğe yükselmeye başlar. Göğün birinci katında Hz. Adem, ikinci katında Hz. İsa ve Hz. Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim ile görüşür. Cebrail ile yükselişi ise Sidretü'l Münteha'ya kadar sürer ve ardından Cebrail, "Buradan bir parmak ucu geçecek olursam yanarım" der ve Sidretü'l Münteha'da kalır. Peygamberimiz (s.a.s) buradan itibaren Refref adında bir başka binekle yükselişine devam eder. Peygamber efendimiz bu yükselişi sırasında Cennet'i ve nimetlerini, Cehennem'i ve azabını görür ve sonunda Allah'ın huzuruna çıkar. Burada kendisine Allah'a şirk koşmayanların Cennet'e gireceği müjdelenir ve Bakara Suresi'nin son ayeti verilir. Beş vakit namaz farz olur. Peygamber Efendimiz ardından Refref ile önce Siretü'l-Münteha'ya, oradan Burak'a binerek Kudüs'e, sonunda da Mekke'ye döndürülür.

Reklam
Reklam

Miraç gecesinin ertesinde Hz. Muhammed (s.a.s) olayı anlatır ancak müşrikler onu suçlamaya ve alaya almaya başlarlar. Yine bazı Müslümanlar da şüpheye düşerler ve olayın gerçekliğini anlamak için Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e sualler sorarlar. Peygamberimiz (s.a.s) bu soruların tamamına doğru cevaplar verir ve Müslümanları şüpheden kurtarır ancak müşrikler yine de inanmazlar. Bu olaydaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekr, Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından 'Siddik' lakabıyla onurlandırılır. Hz. Ebu Bekr inanmamakta diretip, kendini sorguya çeken mürşiklere, "O söylüyorsa şüphesiz doğrudur" yanıtı verir.

MİRAÇ KANDİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

- Kur’an-ı Kerim okuyarak, *Peygamberimiz ( a.s.m)’in mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okuyarak,
- Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,
- Allah rızası için namaz kılarak,
- Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak,
- Günahlarımızın bagışlanması için Allah’tan af dileyerek,
- Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak,
- Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek,
- Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek,
- Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek,
- Dargın ve küskünleri barıştırarak, degerlendirebiliriz.

Reklam
Reklam

ÜÇ AYLAR

Mübarek Üç Aylar, Hicri Takvim'de yer alan Recep, Şaban, Ramazan aylarından oluşmaktadır. İslamiyet'te oldukça önemli yeri olan bu aylarda ibadetler arttırılır, günah işlemekten sakınılır ve Oruç tutulan ay olan Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmeti'nin ayıdır. Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.

2016 DİNİ GÜNLER

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre 2016 yılındaki dini günler ve bayramlar şu şekilde sıralanmıştır:

07 Nisan 2016 Perşembe Regaib Kandili
08 Nisan 2016 Cuma Üç Ayların Başlangıcı
03 Mayıs 2016 Salı Mirac Kandili
21 Mayıs 2016 Cumartesi Berat Kandili
06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan’ın Başlangıcı
01 Temmuz 2016 Cuma Kadir Gecesi
04 Temmuz 2016 Pazartesi Arefe
05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)
06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)
07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)
11 Eylül 2016 Pazar Arefe
12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)
13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)
14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)
15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)
02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı
11 Ekim 2016 Salı Aşure Günü
11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Kandili

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: