Mısır Çarşısı davasında gerekçeli karar

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi 407 sayfalık kararında, Pınar Selek'e niçin ceza verildiğini açıkladı.

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davada sosyolog Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.

[

****](https://www.mynet.com/pinar-selekin-15-yillik-dava-sureci-110100682050)

Kararda, patlamanın iddia edildiği gibi LPG patlamasından değil bombadan kaynaklandığı belirtilirken, karara şerh koyan Mahkeme Başkanı, Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu "Patlamanın bombadan olduğuna ilişkin net bir delil yok" dedi ve karara neden muhalefet ettiğini ayrıntılarıyla anlattı.

Reklam
Reklam

KARARA ŞERH KOYAN MAHKEME BAŞKANI:

Mısır Çarşısı davası kapsamında mahkeme, daha önce iki kez beraat kararı verdiği Sosyolog Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar vermişti. Gerekçeli kararda, olaydan sonra itfaiyenin olay yerinde söndürme ve soğutma işlemleri için çok su sıkması, patlamadan sonra meydana gelen panik neticesinde birçok insanın sağa sola koşması, yaralı ve ölüleri olay yerinden uzaklaştırma çalışmaları neticesinde bulunabilecek delillerin kaybolduğu kaydedildi.

Karara muhalefet şerhi koyarak, Sosyolog Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk’ün beraat etmesi gerektiğini belirten Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise, şerh yazısında patlamanın bombadan kaynaklandığına ilişkin net bir delilin olmadığını belirtti. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu kararında, hangi sanığın bu olaya katıldığından daha çok Mısır Çarşısı’ndaki bu patlamanın bombadan mı yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığı yönünde tespitin daha önemli olduğunu belirtti. Yılmazabdurrahmanoğlu, isnat edilen suçun oluşması için en önemli unsur durumunda olan patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiğinin tespit edilememiş olmasının bu husustaki şüphe, delil durumu nazara alınarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e isnat edilen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğini belirterek, kararında her iki sanığın bu suçtan beraatlerine karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

'Selek'te bomba malzemeleri ele geçirildi, sanık da kabul etti'

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davanın gerekçeli kararında sanık Pınar Selek’in ‘Sokak Sanatçıları’ adlı atölyede bomba hazırladığı anlatıldı. Selek’in bu atölyeden çıkarken yakalandığı, üzerinde ve atölyede patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildiği anlatılan kararda, sanığın ilk ifadelerinde bunları kabul ettiği kaydedildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, Selek’in terör örgütü ile nasıl bağlantı kurduğu anlatıldı. Selek’in 17 Temmuz 1998’de poliste, 18 Temmuz 1998’te savcılıkta ve hakimlikte verdiği ifadelerin değerlendirildiğini belirten mahkeme, Leyla kod adlı sanık Selek'in terör örgütü PKK’yı incelemek amacıyla Fransa ve Romanya'ya gittiğini, örgüt yöneticisi ve üyeleriyle bir araya geldiğini belirtti.

Gerekçeli kararda, Selek’in siyasi eğitim aldığı da ifade edildi. Kararda, Selek'in örgüt elemanlarına Abdullah Öcalan'la görüşmek için Suriye'ye gitmek istediğini söylediği belirtildi. Başlangıçta bu talebinin kabul edilmediği, örgüt tarafından araştırılıp sorgulandığı kaydedildi. Örgüt mensupları kendisine her isteyenin Öcalan'la görüşemediğini, bunun için belli bir birikim ve örgütsel manada kendisini yetiştirmesi gerektiğini söylediği vurgulandı. Belli bir zaman geçtikten sonra sanığın örgütün güvenini kazandığı, sonrasında örgüt tarafından Suriye'ye Öcalan'ın yanına gönderilmek istendiği belirtildi. Ancak bu sefer Selek'in Suriye'ye gitmek istemediği, Türkiye'ye dönmek istediği anlatıldı.

Reklam
Reklam

Bunun üzerine Fransa'daki örgüt mensuplarının Selek’in Türkiye'deki çevresinden faydalanmak istedikleri ve bu amaçla sanıktan örgütsel konular da yardım istedikleri belirtildi. Sanığın da bunu kabul ettiği, Türkiye'ye döndükten sonra Fransa'da tanıştığı 'Doğan' kod adlı Berzan Öztürk'ün verdiği telefon numarası ile diğer sanıklarla irtibata geçtiği kaydedildi.

Selek’in 'Azat' kod adlı sanık Abdulmecit Öztürk ile birçok kez ‘Sokak Sanatçıları Atölyesi’ adlı yerde birlikte bomba yaptıkları belirtildi. Yakalanmadan önce Selek’in polis tarafından takip edildiğinin anlatıldığı kararda, “Sanığın bu bürodan çıktıktan sonra yakalandığı, üzerinde taşıdığı çantasında yakalama ve el koyma tutanaklarında sayılan bomba malzemelerinin ele geçirildiği, yine sanığın faaliyette bulunduğu ‘Sokak Sanatçıları’ isimli atölyede tutanaklarda yazılı bombalar ve örgütsel malzemelerin bulunduğu.” ifadeleri yer aldı.

Sanığın, polis, savcılık ve sorgu ifadelerinde örgütsel konumu ve patlayıcı madde bulundurma suçları yönünden beyanlarda bulunduğu ve atılı suçlamaları kabul ettiği vurgulandı. Selek’in emniyette verdiği ayrıntılı ifadesini savcılık ve sorgu sırasında da kabul ettiği hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Sanığın yargılama sırasında mahkemedeki ifadelerinde suçlamaları kabul etmemesini inkara yönelik savunma olarak değerlendiren mahkeme, “Sanığın kolluk, savcılık, sorgu ifadeleri, aynı dosyada yargılanan ve mahkememiz kararında beyanları yazılı diğer sanıkların aşamalardaki beyanları, müşteki ve tanık anlatımları, yakalama ve el koyma tutanakları, yüzleştirme tutanakları, ekspertiz raporları, hükme esas alınan bilirkişi raporları, yer gösterme tutanakları karşısında itibar edilemeyeceğinin anlaşıldığı, Leyla Kod sanık Pınar Selek'in bu dosya kapsamında yargılanan sanıkları organize ettiği, yönlendirdiği, eylem talimatları verdiği, onlara kod adı verdiği, örgüt adına vehamet arzeden eyleme katıldığı, örgüt içerisinde yönetici konumunda olduğunun anlaşıldığı” ifadelerine yer aldı.

Tüm haberler

Anahtar Kelimeler: