Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İngiltere'de gösterilerle karşılandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Londra'da gösterilerle karşılandı. İngiltere Başbakanı Cameron ticari çıkarları insan haklarının üzerinde tutmakla suçlanıyor.

Sisi karşıtları "kasap Sisi'yi durdurun" pankartları ile başbakanlık önünde toplandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, resmi bir ziyaret için geldiği Londra'da hem muhaliflerinin hem yandaşlarının gösterileriyle karşılandı.

Göstericiler, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Sisi arasında yapılan görüşme öncesinde başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Sokağı'nın girişini kapattılar.

Yaklaşık 200 gösterici, ülkesinde darbe ile işbaşına gelen Sisi'yi protesto ederken, Sisi yandaşı göstericilerin sayısının daha fazla olduğu görüldü.

Reklam
Reklam

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre sırtlarında "insan hakları, özgürlük, demokrasi" gibi ibareler yazan beyaz tulumlarıyla kaldırıma yatarak Downing Sokağı'nın girişini kapatan beş gösterici olay yerinden uzaklaştırıldı.

Göstericilerin Mısır'daki darbeye muhalefetin simgesi olan Rabia işaretli tişörtler giydikleri gözlendi.

Adının Ebu Hamza olduğunu söyleyen bir protestocu "Sisi cumhurbaşkanlığına zor kullanarak geldi, onun bir katil olduğunu ve bu görevi hak etmediğini tüm dünya bilmeli" dedi.

Zafer işareti yapan Sisi yanlısı göstericiler sayıca daha fazlaydı.

Sayıları 300'ü bulan Sisi yanlıları ise, 'Hoşgeldin Sisi', 'Seni seviyoruz' gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdılar.

Guardian gazetesi Sisi yanlısı gösteriyi, Mısırlı liderin yanındaki heyetten Hani Mansur'un düzenlediğini bildiriyor.

Sisi, seçimle işbaşına gelen Muhammed Mursi'yi devirerek Mısır cumhurbaşkanı olduğundan bu yana İngiltere'yi ilk kez ziyaret ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Sisi ile görüştüğü için medyada ticari çıkarları insan haklarının üzerinde tutma eleştirlerine maruz kaldı.

Reklam
Reklam

Cameron, Sisi ile başbakanlık konutunun önünde kameralara böyle poz verdi.

Gaz anlaşması

Bu arada İngiliz petrol şirketi British Petroleum, Mısır'daki doğal gaz yataklarının hızla geliştirilmesi için bir ön anlaşma imzaladığını açıkladı.

Reuters ajansına göre anlaşma, BP Genel Müdürü Bob Dudley'nin Sisi ile görüşmesini izledi.

BP, Mısır'daki Atoll offshore gaz sahasında 2018'de üretime geçmeyi planlıyor.