Mısır’da 2.500 yıldır açılmamış 59 antik lahit bulundu

Mısırlı arkeologların açmaya karar verdiği 59 antik mezar, 2500 yıldır kapalıydı.

Mısır’ın en eski başkenti Memphis’te yaşayanların defnedildiği bir bölge olan Sakkara’da tabutların keşfedildiği ilk kez geçen ay duyuruldu.

Yerin 11 metre altındaki mezar boşluğunda bir düzineden fazla tabutun bulunmasından sonra gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda daha fazla tabut olduğu ortaya çıktı.

Tuzim ve Eski Eserler Bakanı Khaled El-Anany, keşifle ilgili “Eski Eserler Yüksek Konseyi’ndeki meslektaşlarım, mezar boşluklarının ahşap, mühürlü ve sağlam tabutlarla dolu olduğunu keşfettiler. Covid-19’a rağmen medeniyetimizle ilgili daha fazla gizemi açığa çıkarmak için kazı yapmaya devam ettiler ve bu etkileyiciydi. Bugün keşiflerin çoğunun Mısır topraklarında Mısırlı bir ekip tarafından yapıldığını söyleyebilirim. Bununla gurur duyuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

3 Ekim günü yetkililerce yapılan açıklamada, mezar alanında toplam 59 lahit olduğunu duyuruldu. Çalışmalar ise, 2.500 yıl önce gömüldüklerinden beri tabutların hiç açılmadığını gösteriyor.

Bakan El-Anany, tabutların çoğunun rahipler ve üst düzey yetkililere ait olduğunu belirterek, cenazelerin parlak renkli hiyeroglif yazılarıyla süslü kumaşlara sarılı ve mumyalanmış olduğunu söyledi. El-Anany, ABC News’a yaptığı açıklamada “Tabutların kapağını açtıktan sonra ailesinin adını ve ünvanını taşıyan iki mumya bulduk” dedi.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan eski Mısır tanrısı Nefertum’un değerli taşlarla işli bronz bir heykelinin yanında Sakkara Nekropolü’nün ana tanrısı Ptah-Soker’in 28 farklı heykelinden oluşan bir koleksiyon, çeşitli muskalar ve heykelcikler de bulundu.

Bakan El-Anany’in “Bunu bir keşfin sonu değil, büyük bir keşfin başlangıcı olarak görüyorum” dediği tabutlar, Giza piramitlerinin yanına kurulan Büyük Mısır Müzesi’ne transfer edildi. Eserler ancak gelecek sene ziyarete açılacak.

Reklam
Reklam